سواحل مکران در مدار توسعه| سرنوشت تشکیل "سازمان توسعه سواحل مکران" چه شد؟

به گزارش هرمزبان به نقل از خبرگزاری تسنیم از چابهار؛ سواحل مکران سواحلی در حاشیه آب‌های اقیانوسی ایران از میناب هرمزگان در غرب تا نقطه صفر مرزی بندر گواتر سیستان و بلوچستان در شرق که می‌رود تا با عزم و نگاهی ویژه و جامع در آینده به مرکز صادرات، واردات و ترانزیت با توسعه بندر "شهید بهشتی" چابهار و تولید با استقرار صنایع تبدیل شود و میزبان بخش مهمی از جمعیت ایران باشد.

در اسناد بالادستی و طرح‌هایی جامع؛ سواحل مکران قرار است با استقرار صنایع پتروشیمی و فولاد و استفاده از آب دریا برای آن‌ها به تولید 30 میلیون تن مواد و محصولات پتروشیمی بالادست و پایین دست و 10 میلیون تن فولاد برسد؛ همچنین استقرار صنایع ماشین‌سازی، گردشگری و کشاورزی نیز با احداث مراکز بالادست و پایین‌دست صنعت خودرو، مراکز اقامتی و تفریحی و گلخانه‌های صنعتی و استفاده از شیرین‌سازی آب دریا برای تولید در آن‌ها در دستور کار قرار گرفته است. بندر جاسک در سواحل مکران نیز قرار است در طرح جامع وزارت نفت با احداث پایانه‌های نفتی، بخش مهمی از صادرات نفت ایران از خارک در خلیج فارس به این بندر در آب‌های عمان منتقل شود.

هم‌زمان با استقرار صنایع مادر و در کنار آن‌ها صنایع پایین دستی در سواحل مکران، مکران قرار است میزبان بخش مهمی از جمعیت ایران در شهرهای جدیدی مانند شهر جدید تیس در سیستان و بلوچستان بشود و معضل کم‌آبی شهرهای ایران را نیز با ایجاد تاسیسات بزرگ و مدرن شیرین‌سازی آب‌های دریا برطرف کند.

اما این سواحل چرا این‌قدر اهمیت دارد؛ در یک دهه اخیر اتفاقاتی که در خلیج‌ فارس به‌عنوان نقطه‌ای محدود و آسیب‌پذیر در جنگ و صلح اتفاق افتاده و همچنین تحولاتی که در حوزه قیمت تمام‌ شده و هزینه‌های حمل‌ و نقل رخ داده، موجب شده آرایش اقتصادی منطقه به سمت سواحل و بنادر اقیانوسی عمان در حال حرکت باشد. بنادر صحار عمان و گوادر پاکستان به‌ترتیب با جذب 25 و 62 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی خود را آماده می‌کنند تا سال 2050 میلادی به یک مگاپورت تبدیل شوند و جایگزین بنادر امارت و مهم‌ترین آن جبل علی شوند؛ بندر تازه تاسیس دوقم عمان بنا به اعلام مدیرانش در تکاپوی جذب سرمایه‌گذار برای تبدیل شدن به یک هاب توزیعی است. همچنین عربستان نیز در طرح جامعی در حال انتقال بخش مهمی از صادرات نفت خود از خلیج فارس به دریای سرخ است.

هم‌زمان با این نقل و انتقالات از خلیج فارس به عمان، ایران نیز خود را برای این انتقالات آماده می‌کند و همان‌طور که پیشتر گفته شد، طرح‌های مهم اقتصادی و تولیدی در سواحل مکران در حال ساخت هستند. توسعه سواحل مکران مورد تاکید ویژه رهبر معظم انقلاب است و ستادی نیز به ریاست معاون اول رئیس جمهور برای ایجاد هماهنگی و هم‌افزایی دستگاه‌های مختلف در طرح جامع و استراتژیک توسعه سواحل مکران در وزارت دفاع تشکیل شده است.

1218 طرح بزرگ و کوچک عمرانی در سواحل مکران اجرا می‌شود

در دو همایش جداگانه که توسط این ستاد برای جذب سرمایه‌گذار برای توسعه این سواحل در سال‌های 95 و 96 برگزار شد، اعلام شده در مجموع 1218 طرح بزرگ و کوچک عمرانی در خط ساحل مکران در هرمزگان و سیستان و بلوچستان اجرا خواهد شد؛ همچنین به گفته دانیال محبی استاندار سیستان و بلوچستان در سال‌های 95 و 96، 200 میلیارد تومان از محل تسهیلات کمک‌های فنی و اعتباری برای طرح‌های صنعتی در شهرستان‌های چابهار و کنارک هزینه شده است.

علاوه‌ بر ستاد توسعه سواحل مکران، نمایندگان مجلس برای تسریع و متوازن کردن توسعه و نظارت فراگیر بر نهادهای اجرا کننده طرح‌ها، در سال 95 تشکیل سازمان توسعه سواحل مکران را تصویب کردند؛ بنا به مصوبه مجلس این سازمان که در محدوده شهرستان‌های میناب، سیریک و جاسک هرمزگان و چابهار و کنارک سیستان و بلوچستان ایجاد می‌شود تمام وظایف و اختیارات دستگاه‌های اجرایی، نهادها و مؤسسات عمومی به‌غیراز دفاعی- امنیتی، قضایی و امور خارجه و همچنین تمام دارایی‌های دولت و دستگاه‌های اجرایی اعم از منقول و غیرمنقول و تمام طرح‌ها و پروژ‌ه‌ها (در حال بهره‌برداری یا اجرا) در منطقه سواحل مکران را بر عهده می‌گیرد.

اساس‌نامه سازمان سواحل مکران در هیئت وزیران گیر کرده

تدوین اساس‌نامه سازمان توسعه سواحل مکران از شهریورماه 96 در دولت آغاز شده و تاکنون به نتیجه نرسیده است؛ غلام‌رضا مالکی رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی سیستان و بلوچستان اواخر فروردین ماه 97 در شورای اداری سیستان و بلوچستان گفته بود: اساسنامه توسعه سواحل مکران شش ماه است که در هیئت وزیران گیر کرده است. مگر می‌توان بدون تصویب این اساسنامه در آنجا پروژه تعریف کرد؟ بر این کار باید اساسنامه و مطالعاتش خارج شود و وظایف دستگاه‌های اجرایی مشخص شود؛ که این اساس‌نامه از شهریورماه 96 تاکنون در دولت گیرکرده و هنوز تدوین‌ نشده است.

نماینده مردم چابهار در مجلس شورای اسلامی نیز اخیراً گفته: تاسیس سازمان توسعه سواحل مکران و اجرای همه طرح‌ها در طول سواحل مکران به‌صورت متعادل و متوازن که شامل شهرستان‌های میناب و جاسک در هرمزگان و چابهار و کنارک در سیستان و بلوچستان است ضروریست چرا که هم‌اکنون به دلیل نبود مزیت‌های رقابتی و اقتصادی، سرمایه‌گذاران بخش خصوصی کمتر راغب به سرمایه‌گذاری در این مناطق هستند.

عبدالفغور ایران‌نژاد با بیان اینکه سازمان توسعه سواحل مکران باید هرچه سریعتر تشکیل شود و دولت باید سریع‌تر اساس‌نامه آن را به مجلس برای تصویب نهایی ارائه دهد، می‌افزاید: عمده طرح‌های مهم با سرمایه‌گذاری بالا هم‌اکنون به‌ صورت متمرکز در چابهار و منطقه آزاد آن به دلیل مزیت‌های رقابتی و اقتصادی سرمایه‌گذاری متمرکز شده که لازم است این سرمایه‌گذاری‌ها با تأسیس سازمان توسعه سواحل مکران به‌صورت متوازن در طول همه سواحل پراکنده شود.

مخالفت سه‌ سازمان با تشکیل سازمان توسعه مکران

اما ظاهراً به تاخیر افتادن تدوین اساس‌نامه و تشکیل سازمان توسعه سواحل مکران با اظهار نگرانی‌ها و مخالفت‌هایی از تاسیس این سازمان بی‌ربط نیست؛ پروین فرشچی معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست می‌گوید: مدتی پیش در کارگروه توسعه مکران پیشنهاد شد که طرح توسعه مکران تحت مدیریت یک سازمان خاص و مستقل به نام سازمان توسعه مکران اداره شود و حتی اساسنامه‌ای هم برای این موضوع ارائه شد اما مورد مخالفت بسیاری از اعضا و نهادها از جمله سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان بنادر و دریانوری و حتی سازمان برنامه و بودجه قرار گرفت.

وی در مورد دلایل مخالفت دستگاه‌ها با تاسیس سازمان توسعه مکران می‌افزاید: اساسنامه تاسیس سازمان توسعه مکران تا حد بسیاری روح منطقه آزاد داشت در حالی‌که مکران بین دو استان هرمزگان و سیستان و بلوچستان واقع است و مدیریت این دو استان به طور کلی با هم تفاوت دارد و طبیعی است که یکپارچه شدن آن‌ها مسائل گمرک، امور بانکی و سایر موضوعات را تحت تاثیر قرار می‌دهد و به‌طور قطع اجرایی کردن این اساسنامه با مشکلات بسیاری همراه خواهد شد.

استاندار سیستان و بلوچستان نیز تاسیس سازمان توسعه سواحل مکران در کوتاه مدت را مردود می‌داند و می‌گوید: تاسیس این سازمان همانند توسعه سواحل مکران یک کار ضرب‌العجلی نیست که سریع انجام بدیم و فردا جواب بدهد.

دانیال محبی در گفت‌وگو با تسنیم می‌افزاید: توسعه سواحل مکران و تشکیل سازمان توسعه سواحل مکران یک کار دراز مدت و پله پله است و نیاز به مطالعه و هماهنگی دارد تا با بررسی کامل سراغ آن رفت.

وی با اشاره به استقرار بخشی از جمعیت ایران در کنار سواحل مکران تصریح می‌کند: باید حریم دریا بررسی شود تا مشخص شود چه اندازه امکان اسکان جمعیت وجود دارد؛ در هر حال تشکیل سازمان توسعه سواحل یک کار زمان‌بر است و نیاز به هماهنگی و مطالعه بیشتری دارد.

با این اظهار نظرها مشخص است تشکیل سازمان توسعه سواحل مکران که مورد تاکید مجلس است حالا حالاها به نتیجه نمی‌رسد؛ فارغ از اظهار نگرانی‌ها در زمینه تاسیس این سازمان، توسعه سواحل مکران که مورد تاکید ویژه رهبر معظم انقلاب نیز هست باید با نگاه جدی‌تری دنبال شود؛ چرا که همین حالا کشورهای حاشیه خلیج فارس با نگاه ویژه و عزمی جامع در حال نقل و انتقالات از خلیج فارس هستند و به‌گواه کارشناسان، ایران از این نقل و انتقالات عقب است.

گزارش از سید‌امیرحسین عظیمی

محصولات فروشگاه هرمزبان

اشتراک گذاری خبر

WhatsApp
Telegram
X
Facebook
LinkedIn
Skype
Email
Print

هرمزبان

اخبار دیگر رسانه ها صرفاً به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آنها، الزاماً بیانگر دیدگاه های هرمزبان نیست. پایگاه خبری هرمزبان وابسته به هیچ نهاد و سازمانی نیست و با هزینه های شخصی اداره می شود. این پایگاه دارای مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و در چارچوب قانون مطبوعات و قوانین جاری کشور به اطلاع رسانی و فعالیت خبری می پردازد. صاحب امتیاز و مدیرمسئول: مهدی کمالی وبگاه شخصی: MahdiKamali.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیگر اخبار سایت:

کمپرسور هوا اگر با گاز دیگری کار کند منفجر میشود.

سوال: آیا امکان استفاده از کمپرسور هوا به جای کمپرسور گاز پیرولیز (گاز طبیعی – متان) وجود دارد؟

جواب کوتاه “خیر، به هیچ وجه” هست. اگر به سرتان زده بود به سراغ این گزینه بروید و علاقه‌ای به درک چرایی پاسخ این سوال ندارید تا همین‌جا مطالعه‌ی متن برای شما کافیست، امکان و اجازه‌ی استفاده از کمپرسور هوا برای سایر‌‌ گازها، بالاخص هیدروکربن‌ها را ندارید. حالا اگر توربوکمپرسور باشه چی؟ نه نمیشه! با کمپرسور سوپر اولترا مکس هم نمیشه! اما چرا؟

ادامه خبر »

برگزاری طرح بصیرت عاشورایی در ۴۵ مکان مقدس هرمزگان

هرمزبان –

حجت‌الاسلام آزادی از آغاز طرح «بصیرت عاشورایی» در ۴۵ بقعه متبرکه استان به مناسبت ماه محرم خبر داد. هدف این طرح ترویج فرهنگ عاشورا، افزایش معرفت دینی و تقویت روحیه ولایت‌مداری است. همچنین، بقاع متبرکه به عنوان پایگاه‌های فرهنگی و اجتماعی در این طرح مورد استفاده قرار می‌گیرند.

ادامه خبر »

اجرای ۸ پروژه بزرگ آبرسانی در هرمزگان در حال انجام است

هرمزبان – مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان از اجرای ۲۴۲ پروژه آبی در استان با اعتبار ۸۰ هزار میلیارد ریال خبر داد. وی تأکید کرد که این پروژه‌ها نشان‌دهنده عزم جدی دولت برای پایدارسازی منابع آبی در هرمزگان است.

ادامه خبر »

اجرای طرح کنترل مصرف برق برای مشترکان پرمصرف در هرمزگان

هرمزبان – مدیرعامل شرکت توزیع برق هرمزگان از آغاز طرح محدودسازی مشترکان پرمصرف خانگی و تجاری خبر داد. وی اعلام کرد که در صورت تجاوز از الگوهای مصرف تعیین‌شده، قطع برق به‌صورت مرحله‌ای انجام خواهد شد.

ادامه خبر »

اجرای ۲۴۲ طرح آبی در هرمزگان با تخصیص اعتبار ۸ هزار میلیارد تومان

هرمزبان –
مدیرعامل آبفا هرمزگان از تخصیص بیش از ۸ هزار میلیارد تومان برای اجرای ۲۴۲ پروژه زیرساختی در زمینه‌های انتقال، تأمین و تصفیه آب در استان خبر داد. وی به چالش‌های اقلیمی و هزینه‌بر بودن تأمین آب در هرمزگان اشاره کرد.

ادامه خبر »

بندرلنگه؛ تجلی همبستگی در اجتماع شهدای گمنام با ابتکار «مشت‌های گره‌کرده»

هرمزبان –
بندرلنگه شاهد برگزاری پویش «مشت‌های گره‌کرده» بود که به منظور تجلیل از شهدای گمنام برگزار شد. این برنامه به عنوان نمادی از همبستگی و اتحاد در جامعه، با حضور مردم و مسئولان محلی برگزار گردید. هدف از این پویش، یادآوری فداکاری‌های شهدا و تقویت روحیه همدلی در میان شهروندان بود.

ادامه خبر »

عاشورا، سرچشمه انگیزه ملت ایران در عرصه مقاومت است

هرمزبان – نماینده ولی‌فقیه در هرمزگان و امام جمعه بندرعباس با تأکید بر شرایط منطقه و تحولات جاری، بیان کرد که ملت ایران در عرصه‌های مختلف، فرهنگ عاشورا را به عنوان پشتوانه‌ای برای ایستادگی و مقاومت خود انتخاب کرده است. وی افزود که این روحیه در مقاطع حساس تاریخی، نقش مهمی در حفظ انسجام و قدرت ملی ایفا کرده است.

ادامه خبر »

ایران به فراتر از دکترین پدافندی رسیده است/ واکنش به هر اقدام، تمامی جبهه مقابل را شامل می‌شود

هرمزبان – آیت‌الله عبادی‌زاده تغییر رویکرد دفاعی جمهوری اسلامی را از حالت پدافندی به آفندی اعلام کرد. وی همچنین به شکل‌گیری وحدت در جبهه مقاومت اشاره کرد و هشدار داد که هر اقدام از سوی بازیگران جبهه مقابل با واکنش گسترده‌ای از سوی ایران مواجه خواهد شد.

ادامه خبر »

فرمانداری‌های قشم و سیریک: ادعای اصابت پرتابه به قایق‌های صیادی نادرست است

هرمزبان –
گروهی از صیادان سیریک اعلام کردند که دو فروند قایق صیادی در آب‌های نزدیک جزیره لارک مورد اصابت پرتابه قرار گرفته‌اند. با این حال، فرمانداری‌های سیریک و قشم هنوز این خبر را تأیید نکرده‌اند.

ادامه خبر »

محرم، فرصتی برای خودسازی و تجدید پیمان با اصول توحیدی

هرمزبان – امام‌جمعه میناب، ماه محرم را نه تنها زمان عزاداری، بلکه فرصتی برای افزایش بصیرت و بازگشت به آموزه‌های اهل‌بیت (ع) عنوان کرد. وی همچنین پیشنهاد داد که روز پنجم محرم به نام شاعر بزرگ میناب نام‌گذاری شود.

ادامه خبر »