خبر فوری

دومین جشنواره آیینی، سنتی مُغ‌ و مُشتا در میناب برگزار می‌شود

 به گزارش هرمزبان به نقل از ایسنا، مردم درگذشته غذا، مسکن، و بیشتر وسایل مورداستفاده در زندگی روزمره خود را از نخل به دست آورده‌اند و این وابستگی‌ها باعث شده آیین‌ها و رسوم‌ خاص به هنگام برداشت و نگهداری و عمل‌آوری این محصول به وجود آید.

دبیر دومین جشنواره آیینی، سنتی مُغ‌ و مُشتا در گفت‌وگو با ایسنا، هدف از برگزاری این رویداد را بازسازی آئین‌ها و رسومات گذشتگان و قدم در راه حفظ و احیای آنان برشمرد و گفت: حمایت از قشر باغدار باعث ایجاد شور و نشاط جمعی در این شرایط سخت می‌شود.

علیرضا جعفری با بیان اینکه این‌چنین مراسمات و برنامه‌ها تأثیر بسزایی در جذب گردشگر و بالاخص مخاطب‌های فرا استانی خواهد  داشت، اظهار کرد: در تلاشیم مُغ‌ و مُشتا را همچون جشنواره‌های گلاب‌گیری کاشان، انگور ارومیه، انار ساوه و… که هرساله در حال برگزاری است و به برندی معتبر در سطح کشور و حتی بین‌الملل تبدیل‌شده، مبدل کنیم.

وی با اشاره به برگزاری بخش‌هایی از این جشنواره در سال گذشته، بیان کرد: امسال سعی داریم با اجرای یک برنامه کامل‌تر، جهت رسیدن به یک جشنواره آیینی بزرگ در سال‌های آتی تلاش کنیم.

دبیر این جشنواره، مُشتاداری، مُغ‌بُری، کُنگ‌جوشی، شیره‌گیری، سِوِندبافی، صنایع‌دستی و برگزاری بازی‌های بومی و‌ محلی را از مهم‌ترین برنامه‌های این رویداد عنوان کرد و گفت: مراسم با مُغ‌بری آغاز و بعدازآن به‌صورت کارناوال تا محل جاگذاری دیگ‌ها (نزدیک مشتا) همراه با نواختن موسیقی سنتی  ادامه خواهد داشت.

جعفری، ادامه داد: در بین راه گروه‌هایی در حال سوند بافی هستند که مردم می‌توانند از نحوه کار آن‌ها بازدید نموده تا به محل مُشتا برسند.

وی به ساخت نشیمن‌گاه‌های محلی(گفاره) جهت مستقر شدن حاضرین و مشاهده مراسم اشاره کرد و افزود: خانه‌ای بومی ساخته‌شده از اجزای نخل نیز برپا خواهد شد که دیدن آن برای بسیاری از مردم خاطره‌انگیز  خواهد بود.

این فعال حوزه هنر و فرهنگ میناب، مُشتا را محل جمع‌آوری، فرآوری، عمل‌آوری و نگهداری تا قبل از مرحله فروش یا همان انبار نامید و تأکید کرد: در واقع مشتا یک کارگاه سنتی است که محصول برداشت‌شده را به آنجا منتقل کرده و بعداز انجام مراحل فرآوری به مرحله فروش یا انبار می‌رسد.

دبیر دومین جشنواره آیینی، سنتی مُغ‌ و مُشتا، برداشت محصول نخل با روش بریدن خوشه‌های رسیده  در گویش بومی را مُغ‌بُری نام برد و تصریح کرد: یکی از روش‌های قدیمی عمل‌آوری محصول بعد از مُغ‌بُری، کُنگ جوشی است که در آن هنگام از جمله رسوم‌ رایج و بجا مانده از  گذشتگان برگزاری آن همراه با نواختن ساز و دهل و خواندن نواهای محلی است.

جعفری، برگزاری این جشنواره آیینی، سنتی را ماحصل دو سال تحقیق و ارائه طرح‌های مختلف عملیاتی در این زمینه دانست و خاطرنشان کرد: امروزه به دلایل مختلف نخل داری در شهرستان  میناب با چالش‌های اساسی روبرو است که اگر  برای هرکدام از آن‌ها چاره‌ای اندیشیده نشود، با  روندی تدریجی در آینده‌ای نه‌چندان دور شاهد از بین رفتن نخلستان‌های میناب خواهیم بود.

به گزارش هرمزبان به نقل از ایسنا، علاوه بر‌ اهداف ‌یاد‌ شده‌ از‌ برگزاری ‌دومین جشنواره آیینی، سنتی مُغ‌ و مُشتا، ‌نگاه ‌بلند‌مدت ‌به ‌نخل‌ و ‌خرما ‌نیز‌ وجود‌ دارد‌ تا‌ با‌ جلب‌توجه ‌باغداران ‌و‌  عموم ‌مردم‌ و ‌مسئولان ‌به ‌ارزش‌های‌ این‌ درخت ‌مقدس، ‌زمینه ‌را ‌برای ‌بالابردن ارزش ‌اقتصادی‌ محصولات ‌نخل ‌فراهم کرد.

دومین جشنواره آیینی، سنتی مُغ‌ و مُشتا یکم شهریورماه در نخلستان مرکز تحقیقات کشاورزی میناب واقع در بلوار رسالت از ساعت 16:30 برگزار خواهد شد.

انتهای پیام

درباره هرمزبان

اخبار دیگر رسانه ها صرفاً به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آنها، الزاماً بیانگر دیدگاه های هرمزبان نیست. پایگاه خبری هرمزبان وابسته به هیچ نهاد و سازمانی نیست و با هزینه های شخصی اداره می شود. این پایگاه دارای مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و در چارچوب قانون مطبوعات و قوانین جاری کشور به اطلاع رسانی و فعالیت خبری می پردازد. صاحب امتیاز و مدیرمسئول: مهدی کمالی وبگاه شخصی: MahdiKamali.ir

دیدگاهتان را بنویسید