خلیج فارس، از کهن‌ترین مراکز تمدن در تاریخ بشر

هرمزبان – مراسم بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی با میزبانی مریم اکبرپور و حضور یاسر موحدفرد، رئیس بنیاد فردوسی کشور، در جزیره کیش برگزار شد.

به گزارش پایگاه خبری هرمزبان ، یاسر موحدفرد در این مراسم به بررسی پژوهش‌های مربوط به پیشینه تمدنی خلیج فارس پرداخت و اظهار داشت که بر اساس برخی مطالعات، از جمله تحقیقاتی که در دانشگاه آکسفورد نیز مورد توجه قرار گرفته، تمدنی باستانی در این منطقه وجود داشته که می‌توان آن را از کهن‌ترین زیستگاه‌های بشری در ایران و حتی از تمدن‌های گمشده جهان به شمار آورد. وی به مطالبی از کتاب «تاریخ ناشناخته هنر ایران» اشاره کرد و افزود که حدود ۱۰ هزار سال پیش، در دوره‌ای که سطح آب دریاها به دلیل عصر یخبندان پایین‌تر از سطح کنونی بوده، جلگه‌ای حاصلخیز در محدوده کنونی خلیج فارس وجود داشته است. در این دوره، نخستین نشانه‌های یک‌جانشینی و حتی شهرنشینی در این منطقه شکل گرفته و برخی پژوهشگران بر این باورند که تاریخ تمدن و هنر جهان باید با توجه به داده‌های باستان‌شناسی ایران مورد بازنگری قرار گیرد. موحدفرد همچنین بیان کرد که تاکنون حدود ۶۰ پایگاه باستان‌شناسی مربوط به ۷۵۰۰ سال پیش در حاشیه خلیج فارس شناسایی شده است. در این پایگاه‌ها، خانه‌هایی با معماری خاص، سفال‌هایی با تزئینات هنری، نشانه‌هایی از جانوران اهلی، بندرهای بازرگانی و شواهدی از کهن‌ترین صنایع قایق‌سازی و کشتی‌سازی به دست آمده است. وی ادامه داد که این پایگاه‌ها از شمال خلیج فارس، در محدوده سرزمین‌های کنونی ایران، تا بخش‌های جنوبی آن و حتی یمن را در بر می‌گیرد. موحدفرد به شرایط طبیعی این منطقه در گذشته اشاره کرد و گفت که وجود چشمه‌های آب شیرین و ورود آب رودخانه‌ها از شمال خلیج فارس، که از سرزمین‌های ایران و عراق به آن می‌ریخت، شرایطی مناسب برای کشاورزی فراهم کرده بود و در نتیجه، شهرهایی باشکوه و آثار هنری ارزشمندی در این منطقه شکل گرفت. رئیس بنیاد فردوسی کشور تصریح کرد که تمدن ناشناخته خلیج فارس به مدت حدود دو هزار سال در این جلگه بزرگ و حاصلخیز با حضور مردمانی خردمند ادامه داشته است؛ اما با پایان عصر یخبندان و بالا آمدن سطح آب‌ها، این جلگه به زیر آب رفت و این تمدن کهن در زیر حدود ۵۰ متر آب‌های اقیانوس پنهان شد. او تأکید کرد که برای آشکار شدن دوباره آثار فرهنگی و هنری این تمدن، نیاز به کاوش‌های باستان‌شناسی گسترده‌تری در بستر خلیج فارس وجود دارد. موحدفرد همچنین افزود که پس از زیر آب رفتن این جلگه و از بین رفتن شهرها و زیرساخت‌های آن، مردمان ایران در دو سوی خلیج فارس شهرهای پراکنده‌ای بنا کردند که قدمت آن‌ها به حدود ۸ هزار تا ۷۵۰۰ سال پیش می‌رسد. وی گفت که ابزارهای سنگی مربوط به ۱۵ هزار تا ۱۰ هزار سال پیش نیز در خط ساحلی خلیج فارس کشف شده است که می‌تواند با این تمدن مرتبط باشد. موحدفرد در پایان با تأکید بر اهمیت تاریخی خلیج فارس اظهار کرد که شواهد باستان‌شناسی نشان می‌دهد این پهنه آبی تنها یک گذرگاه راهبردی یا منبع اقتصادی نیست، بلکه بخشی از کهن‌ترین بسترهای شکل‌گیری زیست انسانی و تمدن در این منطقه به شمار می‌رود. به گفته او، همین پیشینه تمدنی و جایگاه ژئوتمدنی سبب شده است که خلیج فارس از دیرباز در کانون توجه و رقابت قدرت‌ها قرار گیرد؛ منطقه‌ای که تاریخ، فرهنگ و هویت آن با نام ایران و تمدن ایرانی گره خورده است.
انتهای پیام/
منبع: خبرگزاری مهر

محصولات فروشگاه هرمزبان

اشتراک گذاری خبر

WhatsApp
Telegram
X
Facebook
LinkedIn
Skype
Email
Print

تحریریه خبر هرمزگان

رسالت تحریریه خبر هرمزگان پایگاه خبری تحلیلی هرمزبان، گردآوری اخبار استان هرمزگان از منابع متنوع و معتبر و ارائه آن به خوانندگان گرامی است. چنانچه تمایل دارید اخبار فعالیت های شما در استان پوشش داده شود کافی است از طریق راه های ذکر شده در صفحه «تماس با ما» با تحریریه خبر در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیگر اخبار سایت:

بندرلنگه؛ تجلی همبستگی در جمع شهدای گمنام با ابتکار «مشت‌های گره‌کرده»

هرمزبان – در بندرلنگه، اجتماع شهدای گمنام با برگزاری پویش «مشت‌های گره‌کرده» به اوج همبستگی و اتحاد رسید.

به گزارش پایگاه خبری هرمزبان ، این پویش به منظور تجلیل از شهدای گمنام و تقویت روحیه همبستگی در جامعه برگزار شد. در این مراسم، شرکت‌کنندگان با نمایش مشت‌های گره‌کرده، نماد اتحاد و همدلی خود را به نمایش گذاشتند. این رویداد با استقبال گسترده مردم و مسئولان محلی همراه بود و به عنوان نمادی از همبستگی ملی در شرایط کنونی کشور تلقی شد.
انتهای پیام/

منبع: ایسنا

ادامه خبر »

فعالیت‌های هنری کودکان بازمانده از تحصیل مدرسه شجره طیبه میناب در کارگاه هنرزمینی

هرمزبان – برگزاری کارگاه‌های تصویرسازی و هنرزمینی (لند آرت) در میناب، فرصتی نوآورانه برای کودکان و نوجوانان، به‌ویژه بازماندگان مدرسه «شجره طیبه» فراهم کرد. این کارگاه‌ها با هدف ایجاد پیوند میان خلاقیت و عناصر طبیعی، بستری مناسب برای بروز استعدادهای هنری این گروه سنی ایجاد نمود.

ادامه خبر »

آماده‌سازی مسجد صاحب‌الزمان بند ملاء برای برگزاری مراسم عید غدیر

هرمزبان –
مسجد صاحب‌الزمان در بند ملاء به منظور برگزاری مراسم عید غدیر آماده‌سازی شده است. این اقدام در راستای ترویج فرهنگ دینی و تسهیل برگزاری مناسک مذهبی انجام می‌شود. جهاد در خدمت عبادت، هدف اصلی این آماده‌سازی را تشکیل می‌دهد.

ادامه خبر »

ملاقات با خانواده شهید اهل‌سنت بندرعباس، «علیرضا مهدی‌نیا» از نیروهای دریایی ارتش

هرمزبان –
به مناسبت دهه امامت و ولایت، مسئولان فرهنگی و مذهبی در محله خواجه‌عطا بندرعباس با خانواده شهید علیرضا مهدی‌نیا، سرباز اهل‌سنت ارتش جمهوری اسلامی ایران در چابهار، دیدار کردند. در این مراسم، از مقام والای این شهید تجلیل به عمل آمد.

ادامه خبر »

کارگاه هنری «هنرزمینی» برای کودکان محروم از تحصیل در میناب برگزار می‌شود

هرمزبان – کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هرمزگان، کارگاه آموزشی «هنرزمینی» را با حضور ۵۰ کودک و نوجوان، از جمله دانش‌آموزان بازمانده از مدرسه «شجره طیبه» میناب برگزار کرد. هدف این کارگاه تقویت مهارت‌های هنری شرکت‌کنندگان بود.

ادامه خبر »

ضرورت ایجاد محیط کاری امن و حمایتی برای مادران در قشم

هرمزبان – فرماندار قشم بر اهمیت حمایت از سیاست‌های جوانی جمعیت تأکید کرد و اعلام نمود که تمامی تلاش‌ها برای فراهم کردن محیط‌های کاری امن و حمایتگر برای مادران شاغل در این شهرستان انجام خواهد شد. هدف این اقدامات جلوگیری از پنهان‌کاری یا تأخیر در بارداری بانوان به دلیل نوع قراردادهای کاری است.

ادامه خبر »

مذاکره باید با اتکاء به قدرت مردم، رهبری و وعده‌های الهی صورت گیرد

هرمزبان – امام‌جمعه بندرعباس با تأکید بر نقش کلیدی ملت ایران در پیروزی انقلاب اسلامی، خواستار آن شد که دستگاه دیپلماسی کشور در مذاکرات خود به پشتوانه مردمی، رهنمودهای رهبری و وعده‌های الهی تکیه کند و از هرگونه تسلیم در برابر دشمن اجتناب نماید.

ادامه خبر »

مراسم بزرگ غدیر در بندرعباس برگزار شد

هرمزبان – همزمان با سالروز عید سعید غدیر خم، جشن بزرگ «مهمانی کیلومتری غدیر» در شهر بندرعباس برگزار شد.

به گزارش پایگاه خبری هرمزبان ، این جشن به مناسبت عید سعید غدیر خم و با هدف ترویج فرهنگ غدیر و گرامیداشت این روز بزرگ برگزار گردید. در این مراسم که با حضور جمع کثیری از مردم و مسئولان محلی همراه بود، برنامه‌های متنوعی از جمله سخنرانی، اجرای موسیقی و توزیع غذاهای سنتی به اجرا درآمد. این جشن به عنوان یک رویداد فرهنگی و اجتماعی، فرصتی برای همبستگی و اتحاد میان مردم فراهم آورد و یادآور اهمیت

ادامه خبر »