هرمزبان – یادداشت مهدی کمالی مدیرمسئول پایگاه خبری تحلیلی هرمزبان با موضوع “حفاظت از محیط زیست یا سخت کردن شرایط زیست انسانی؟” را می توانید در ادامه مطالعه کنید.
به نام خدا
در این یادداشت به ذکر تجربه ناخوشایندی که از تعامل با اداره کل حفاظت محیط زیست استان هرمزگان داشتم و منجر به ضبط کلیپ در روبروی این اداره کل شد می پردازم. همچنین نگاهی به جوابیه این اداره کل خواهیم داشت.
1- همانطور که میدانید در زمینه محیط زیست در سطح کشور سازمانی به اسم «سازمان حفاظت از محیط زیست» مشغول ایفای نقش و وظایف قانونی است این سازمان معاونت های مختلفی از جمله «معاونت محیط زیست انسانی»، «معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی» ، «معاونت محیط زیست دریایی و تالاب ها» و… دارد. بر همین اساس حیطه ی گسترده ای در شمول این سازمان قرار می گیرد و همواره یکی از مراجع مورد استعلام از نهادهای مختلف است.
کار زمانی سخت و پیچیده می شود که استعلام شما به محیط زیست ارسال می شود و باید کفش آهنی بپوشید و از کار و زندگی خود بزنید تا بلکه کار شما در این سازمان به پیش برود.
2- در مورد طرح پرورش ماهیان گرم آبی، روز دوشنبه 21 اسفند 1402 نامه استعلامی به اداره کل حفاظت محیط زیست ارسال شد. در اداره کل حفاظت محیط زیست اما پس از آنکه اما ما را درگیر چرخه مکاتبات درون سازمانی خود نمودند، نهایتاً 12 اردیبهشت 1403 و با تأخیر بسیار زیاد این پاسخ را ارسال کردند:
«… در کروکی ارسالی طرح مزبور مساحت کل زمین 200 متر مربع عنوان شده در صورتی که در موافقت اصولی و نامه صدورالاشاره مساحت زمین به ترتیب 60000 متر مربع و 57365 متر مربع ارائه شده لذا مقتضی است یک نسخه کروکی و مساحت دقیق از طرح فوق الذکر را جهت بررسی و طی مراحل قانونی به این اداره کل ارسال نمایند.»
به کارشناس مربوطه اعلام کردم که مساحت مورد نظر برای اجرای طرح همان 200 متر است و آن اعداد که همخوانی ندارند مربوط به کل زمین هستند.
3- برای اینکه مغایرت در اعداد نیز رفع شود، یک کروکی جدید از بخشی از زمین به مساحت تقریبی دو هکتار تهیه کردیم و در تاریخ 31 اردیبهشت 1402 از سوی نظام مهندسی کشاورزی به اداره کل حفاظت محیط زیست ارسال شد.همان روز پیگیر پاسخ نامه شدم که به روز بعد موکول کردند.
اول خرداد 1403 به کارشناس مربوطه مراجعه کردم، اعلام کرد به استعلام شما پاسخ رد می دهم مگر اینکه کروکی را اصلاح کنید و مساحت کل زمین را به یک هکتار کاهش دهید. پاسخ دادم که قرار نیست در کل 2 هکتار کار پرورش ماهی انجام شود بلکه طبق طرح توجیهی و کروکی های ارسالی ، مکان اجرای طرح فقط 200 متر در جای مشخص از زمین است.
4- با قانع نشدن خانم کارشناس به معاون اداره کل مراجعه کردم، گفتم از اسفند تاکنون ما را معطل خودشان کرده اند و تازه می گویند که مساحت زمین را به یک هکتار کاهش دهید. آقای معاون، از خانم کارشناس دعوت کرد و در حضور او نگاهی به پرونده انداخت. دقیقاً مشخص بود که طرح قرار است صرفاً در 200 متر از زمین و در جای مشخص اجرا شود. اما کارشناس همچنان بر اصلاح کروکی اصرار داشت. چند سوال پرسیدم که پاسخی نداشتند: چرا روز اول چنین چیزی نگفتید و ما را این همه معطل کردید؟ چرا کارشناس شما که هزینه بازدید را دریافت کرده، بدون بازدید گزارش نوشته؟
گفتم در طرح توجیهی پیوست نامه دقیقاً مشخص است که پرورش ماهی بصورت فشرده و در استخر صورت می گیرد. کارشناس در حضور معاون محیط زیست انسانی اذعان کرد که طرح توجیهی را مطالعه نکرده است؛ اما همچنان بر تغییر کروکی اصرار داشت. این اعتراف که طرح توجیهی را نخوانده و پاسخ داده است و بی نتیجه بودن پیگیری از معاون این اداره کل خشم و عصبانیت من را دوچندان کرد و ناچار شدم در یک فایل تصویری این ماجرا را شرح دهم.
5- اداره کل محیط زیست در یک فایل تصویری به عنوان جوابیه، همین موضوع کاهش زمین به یک هکتار را دوباره مطرح کرد اما هیچ اشاره ای به اصل موضوع ناراحتی من یعنی معطل کاری چندماهه نداشت، اینکه چرا به نامه ای که 21 اسفند 1402 دریافت شده در 12 اردیبهشت 1403 پاسخ دادند؟ اینکه چرا این پاسخ بدون مطالعه طرح توجیهی مربوطه بوده؟ اینکه چرا بازدید کارشناسی بدون حضور کارشناس در زمین نوشته شده؟ اینکه چرا همان اول شرایط را درست و حسابی اعلام نکردند؟ به هیچکدام از این سوالات در جوابیه محیط زیست پاسخ داده نشد.
6- برای اینکه به توجه شما را به روند بسیار کند چرخه اداری در محیط زیست جلب کنم، اشاره ای خواهم داشت به درخواست نافرجام مجتمع گردشگری در سال گذشته از اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری:
در پی این درخواست در تاریخ 8 مرداد 1402 استعلامی به محیط زیست ارسال می شود که آن هم بدون بازدید کارشناس از زمین، بعد از حدود یک ماه و نیم ، در تاریخ 22 شهریور 1402 مخالفت خود را با طرح به دلیل «عدم فاصله مکفی با رودخانه و آبراهه» اعلام می کنند. ناچار مکان طرح را براساس این مخالفت تغییر دادیم.
در استعلامی دیگر ، اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری در تاریخ 16 مهر 1402 به اداره کل جهاد کشاورزی نامه می زند، این بار اما کل فرآیند درون سازمانی در کمتر از 3 روز انجام می شود و در تاریخ 19 مهر 1402 پاسخ خود را اعلام می کنند.
با مقایسه عملکرد این دو اداره کل در پاسخگویی به استعلامات، حجم کندی اداره کل حفاظت محیط زیست در این زمینه آشکارتر می شود. موضوعی که ضرورت بازنگری در فرآیندهای درونی این سازمان جهت بهبود عملکرد و تسریع در پاسخگویی به استعلامات و مکاتبات را بیش از پیش آشکار می کند.
7- هر انسانی برای زیست متعادل، به زمینه ای برای کار و فعالیت نیاز دارد تا از طریق آن مخارج زندگی خود و خانواده اش را تأمین کند، اگر سازمان حفاظت از محیط زیست با قوانین پیچیده و دست و پاگیر؛ یا تفسیرهای متعدد از قانون و فرآیندهای طولانی و بدون مدت زمان مشخص، شرایط کار و فعالیت را برای مردم سخت کند، آنگاه این سوال مطرح می شود که فایده این سازمان در بهبود محیط زیست انسانی چیست؟ آیا در این شرایط وجود این سازمان به نقض غرض تبدیل نمی شود؟
شایسته نیست که مردم از کار و زندگی خود بزنند و به درگاه یک نهاد دولتی دخیل ببندند تا بلکه به موقع و یا با تأخیر کمتری پاسخ بگیرند. اینکه لازم باشد مدام از افراد خواهش کنید تا به وظیفه ذاتی خویش که بابت آن از بیت المال حقوق می گیرند به موقع عمل کنند با کرامت انسانی و بهتر بگویم «زیست مطلوب انسانی» که بخشی از وظایف این سازمان است مغایرت دارد.
خدایا چنان کن سرانجام کار
تو خشنود باشی و ما رستگار
مهدی کمالی
3 خرداد 1403
انتهای پیام/
لازم به ذکر است، پایگاه خبری هرمزبان آماده انتشار جوابیه اداره کل حفاظت محیط زیست است اما امیدوارم این یادداشت تلنگری به مسئولان این سازمان برای بازنگری در رویهها و احترام بیشتر به حقوق مردم از طریق تسهیل فرآیندها و پاسخگویی سریع به مکاتبات و درخواستهای مردم باشد.