یادداشت/ دکتر غلامرضا محب زاده: قلعه ها محافظان فرهنگ و تمدن

پایگاه خبری تحلیلی هرمزبان – یادداشت – دکتر غلامرضا محب زاده:

در تاریخ آمده که کیخسرو بلاد ایران را در میان امراء خود تقسیم نمود و پادشاهی را به لهراسب تقدیم داشت، حکومت کرمان و مکران را به رستم پسر زال که همسر زال یعنی مادر رستم کولی بود تقدیم نمود.(1)

ابن اثیر می گوید گشتاسب که همان کیخسرو بوده به طرف کرمان و سیستان رفت و در کوهستانی به اعتکاف و عبادت مشغول گشت. طبق نگاه فردوسی رستم زال از همراهان آن طایفه و گروه بود.(2)

وزیری مورخ، اینگونه بیان داشته که کیخسرو گوشه گیری و عزلت را اختیار کرده و سلطنت و پادشاهی را به لهراسب پسرش تقدیم داشت. از طرفی آمده که کیخسرو کرمان و سیستان را به رستم داد.(3) البته یادآور می شوم وقتی سخن از کرمان می رود مقصود کرمان قدیم است که مکران تحت پوشش کرمان بوده و در واقع جزئی از کرمان به حساب می آمد حتی بندرعباس (بندر گمبرون) و مینا ب و رودان جزئی از کرمان بوده اند. در افواه مردم آمده که چاه قلعه بم را رستم حفر کرده است.

ما امروز وقتی به ارگ بم نگاه می کنیم این ارگ چون کشتی که حدود 2 و 3 کلیومتر طول و عرض آن است قرن ها و هزاره های بسیار نگهبان فرهنگ و تمدن مردم بوده است.

سخن از قلعه و تمدن و فرهنگ به میان آمد، ارگ بم که به عنوان بزرگ ترین قلعه قلمداد می شود دارای اذناب و احفاد و اولادی است که حافظ فرهنگ و تمدن مردم بوده اند از جمله این قلعه ها که در این نوشتار به طور اختصار تعدادی را نام می بریم
قلعه راین استان کرمان است که نگهبان فرهنگ مردم شهر راین و راه قلعه بم بوده است.

همچنین قلعه اردشیر و قلعه دختر کرمان محافظ تمدن و سنتها و راه ها بوده اند.

وقتی به طرف جیرفت می رویم و از تاریخ زیبای این منطقه جویا می شویم قلعه ای بنام قلعه سلیمانی جیرفت که پاسدار آداب و رسوم مردم جیرفت و محافظ راه میناب به راین و از آنجا به بم و باز به کرمان و خراسان بوده است به ما معرفی می شود.

به طرف جنوب وقتی طی طریق می کنیم به منطقه کهنوج به قلعه ضرغام می رسیم که نگهبان آداب و رسوم بوده و همچنین وقتی به دهستان مارز می رسیم که قلعه ای بنام قلعه راین وجود دارد ،نشان از تمدن پویا در این دهستان بوده و قلعه رمشک حافظ جان و مال و فرهنگ مردم در این نقطه بوده است یا مثلاً قلعه منوجان و قلعه سرتنگ پشت کوه و قلعه میناب و قلعه محموک (کلا مه مک)در اطراف توتنگ سرنی – هشت بندی و قلعه سندرک همه این قلعه ها محافظ فرهنگ و ادب و تمدن مردم بوده اند.

به بشکرد این گنج پنهان هنگامی که رهسپار می شویم یک قلعه زیبا بنام قلعه انگهران که در تاریخ از آن نام برده شده بر ما هویدا می گردد چقدر زیبا و چه تاریخ عظیمی از رشادت ها و مردان بزرگ را در خود جای داده است.

ما در این مقال فقط قصد معرفی قله ها نداریم بلکه دنبال بیان یک مطلبیم و آن اینکه امروز اگر ما سخن از تمدن و فرهنگ در میان مردم داریم. بیشتر این فرهنگها امانتهایی بوده که صاحبان و حافظان این قلعه ها برای ما به ارمغان گذاشته اند. حتی دوره ای از تاریخ این قلعه داران اقتصاد مردم خود را بر اساس درآمدهای این قلعه ها اداره می کردند مثلاً انوشیروان در افسانه ها هست وقتی دیوار دربند آذربایجان را ساخت حاکم قلعه دار کرمان، یعنی آذرماهان قسمت عمده مخارج آن را پرداخت و این ثروتی بود که از راه هند به دریای جنوب نصیب این قلعه داران می شد. علاوه بر مردم می توانستند به دیگران هم کمک کنند.

هر کدام از پادشاهان تاریخ که به قدرت می رسیدند چشم طمع به قلعه ها داشتند و برای دست یافتن به آن به لطایف الحیل به درون قلعه نفوذ می کردند و سپس آنرا فتح می نمودند.

قلعه امروز فرهنگی است که در میان مردم جاری و ساری بوده و متأسفانه در حال کمرنگ شدن است. به نظر می رسد قلعه داران امروز اهل قلم و بیان هستند که باید مقالات زیادی در این مورد بنگارند یا منبرهای زیادی را پیرامون فرهنگ و حفظ فرهنگ داشته باشند تا این فرهنگ دیرینه که در روستاها و بلاد به یادگار مانده است حفظ شود. یعنی آن بمی و راینی و کرمانی و جیرفتی و کهنوجی و مارزی و رمشکی و سندرکی و سرتنگی و بشگردی (انگهرانی) و مینابی به این باور برسد که همانگونه برای تبدیل جاده خاکی به آسفالت و اتوبان تلاش می کند برای حفظ قلعه ها و فرهنگ به جا مانده قرن ها باید تلاش نمایند. چرا که اگر قلعه (فرهنگ) از بین برود دیگر حیات و زندگی در روستاها و شهرها بی معنا خواهد بود.

ما و مجنون همسفر بودیم در دشت جنون
او به مقصدها رسید و ما هنوز آواره ایم

منابع
1-جغرافیای وزیری ص 184
2- همان ص 252
3-تاریخ کرمان ، وزیری ص 280
4-آفتابه زرین فرشتگان، پاریزی ص 66
5-چهل چراغ ، پاریزی

محصولات فروشگاه هرمزبان

اشتراک گذاری خبر

WhatsApp
Telegram
X
Facebook
LinkedIn
Skype
Email
Print

مهدی کمالی

صاحب امتیاز و مدیرمسئول پایگاه های خبری هرمزبان و معلمان ایران، دانش آموخته کارشناسی ارشد تاریخ و فلسفه تعلیم و تربیت، علاقه مند به یادگیری و یاددهی. وبگاه شخصی: MahdiKamali.ir

3 نظر

  1. بسیار عالی 👌🏻

  2. سیامک هورمزدگان

    درود بر شیخ مکران زمین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیگر اخبار سایت:

آسیب‌دیدگی ۲۱۶ قایق صیادی در قشم در خلال جنگ تحمیلی رمضان

هرمزبان – فرماندار قشم اعلام کرد که در جریان جنگ تحمیلی رمضان، ۲۱۶ فروند شناور صیادی این شهرستان آسیب دیده‌اند. وی افزود که این شناورها در چند نوبت در اسکله‌های مختلف جزیره مورد حمله قرار گرفته‌اند.

ادامه خبر »

تقویت همبستگی داخلی و عدم اعتماد به دشمن باید در اولویت قرار گیرد

هرمزبان –
امام جمعه کیش بر لزوم وحدت و انسجام داخلی تأکید کرد و گفت: باید به دشمن بی‌اعتماد بود و حضور مردم در تجمعات با صلابت ادامه یابد. وی همچنین بر اعتماد به مسئولان نظامی، سیاسی و دولتمردان و عدم توجه به القائات دشمنان تأکید کرد.

ادامه خبر »

نشست مدیرعامل فولاد کاوه با فرماندهان بسیج صنایع استان هرمزگان

هرمزبان –
مدیرعامل شرکت فولاد کاوه جنوب کیش در دیدار با فرماندهان پایگاه‌های مقاومت بسیج صنایع هرمزگان، بر اهمیت بسیج در افزایش بهره‌وری، تقویت روحیه جهادی و حفظ دستاوردهای تولیدی در صنعت فولاد تأکید کرد.

ادامه خبر »

برگزاری دومین جلسه گروه زن و خانواده؛ تمرکز بر تقویت جایگاه بانوان با رویکرد محتوایی

هرمزبان –

دومین جلسه گروه زن و خانواده با محوریت ارتقای بانوان و تأکید بر مبانی محتوایی برگزار شد. این جلسه به بررسی راهکارهای بهبود وضعیت زنان در جامعه پرداخت و بر اهمیت توجه به محتوای برنامه‌ها تأکید شد.

ادامه خبر »

صیادان هرمزگان از ورود به تنگه هرمز پرهیز کنند

هرمزبان – اتحادیه شرکت‌های تعاونی صیادان هرمزگان در اطلاعیه‌ای از صیادان استان خواست تا به نکات ایمنی و دستورالعمل‌های اعلام‌شده توجه کنند. این اتحادیه همچنین از صیادان خواست تا زمان اطلاع‌رسانی مجدد، از تردد در تنگه هرمز و خروج از محدوده تعیین‌شده خودداری نمایند.

ادامه خبر »

تحقیقات قضایی درباره حمله به تأسیسات آب شرب سیریک در مراجع داخلی و بین‌المللی آغاز گردید

هرمزبان – رئیس کل دادگستری هرمزگان اعلام کرد که حمله به تأسیسات آب شرب شهرستان سیریک به عنوان جنایت جنگی شناخته شده و پیگیری‌های قضایی در مراجع داخلی و بین‌المللی آغاز گردیده است.

ادامه خبر »

بیش از ۱۰۰ هزار هنرمند ایرانی در صندوق اعتباری هنر ثبت‌نام کرده‌اند

هرمزبان – مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیرعامل صندوق اعتباری هنر اعلام کرد که بیش از ۱۰۰ هزار هنرمند در کشور به عضویت این صندوق درآمده‌اند. وی افزود که نیمی از این هنرمندان از مزایای بیمه تکمیلی بهره‌مند هستند.

ادامه خبر »

راهپیمایی حمایت از میدان در شهرستان هشتبند هرمزگان

هرمزبان –

مردم بخش توکهور و هشتبندی هرمزگان با برگزاری راهپیمایی حماسی، حمایت خود را از نظام اسلامی و اقدامات نیروهای مسلح اعلام کردند. این تجمع در شرایط گرمای هوا برگزار شد و نشان‌دهنده عزم و اراده مردم در حفظ سنگر خیابان‌ها بود.

ادامه خبر »

حمله آمریکا به زیرساخت‌های اساسی تأمین آب شرب مردم سیریک

هرمزبان –
حمله‌ای به زیرساخت‌های آب شرب در سیریک به دست نیروهای آمریکایی انجام شد. این اقدام باعث ایجاد مشکلات جدی برای تأمین آب سالم برای ساکنان منطقه شده است. مسئولان محلی نسبت به عواقب این حمله هشدار داده و خواستار رسیدگی فوری به وضعیت موجود هستند.

ادامه خبر »

بندرعباس؛ گرفتار قیمت‌های سرسام‌آور اجاره مسکن

هرمزبان –

افزایش چشمگیر اجاره‌بها و ودیعه مسکن در بندرعباس، مشکلات جدی معیشتی برای بسیاری از خانواده‌ها به وجود آورده است. این وضعیت فشار زیادی به توان اقتصادی مستأجران وارد کرده و همچنین بر آرامش و ثبات اجتماعی تأثیر گذاشته است.

ادامه خبر »

لنج باری در دریای عمان مورد حمله قرار گرفت

هرمزبان – فرماندار شهرستان سیریک در هرمزگان اعلام کرد که یک لنج باری حامل کالاهای اساسی در دریای عمان هدف حمله قرار گرفته و غرق شده است. وی افزود که محموله این لنج به طور کامل از بین رفته، اما پنج خدمه آن با کمک شناورهای عبوری نجات یافته‌اند.

ادامه خبر »