تحلیلگر عرب:مصر با چالش های داخلی و خارجی سختی روبرو است

به گزارش هرمزبان به نقل از ایرنا، عبدالباری عطوان در این مقاله در روزنامه اینترنتی «رای الیوم » نوشت: این روزها رویدادها و تحولات مصر، بخش زیادی از اخبار رسانه های عربی و بین المللی را به خود اختصاص داده است، بازتاب این حوادث و تحولات در رسانه ها، تنها به دلیل اهمیت مصر و همچنین اهمیت این تحولات نیست بلکه این تحولات،حاکی از سیاست های حساب نشده ای است که چه بسا تاثیر منفی بر امنیت و ثبات این کشور در میان مدت و طولانی مدت به جا بگذارد.

عطوان در ادامه نوشت:می توان گفت مهم ترین تحولات اخیر در مصر این سه مورد است:
نخست:شبکه ضد دولتی «مکملین» به تازگی فایلی صوتی مربوط به تماس تلفنی یک افسر اطلاعاتی مصری به نام «اشرف الخولی » منتشر کرد که او به تهیه کنندگان برنامه های تلویزیونی در مصر دستور می دهد رام الله را پایتخت فلسطین بدانند نه قدس .خبرنگار روزنامه نیویورک تایمز در قاهره نیز پیش از این، از این تماس ها، دستورها و مضمون آن پرده برداشته بود.
دوم:انصراف «احمد شفیق» از نامزدی برای انتخابات ریاست جمهوری مصر و منتشر کردن بیانیه ای که در آن گفت با بررسی های دقیق به این نتیجه رسیده است که ممکن است مناسب ترین نامزد برای انتخابات ریاست جمهوری نباشد و پس از آن نیز تاکید کرد هیچ گونه فشاری بر او برای انصراف از نامزدی در این انتخابات وارد نشده است و او این تصمیم را در جهت منافع عمومی اتخاذ کرده است.
سوم:انفجار دوباره اختلاف های سیاسی و دیپلماتیک مصر با سودان در مورد مثلث «حلایب» پس از دیدار«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه از خارطوم و امضا شدن چندین توافقنامه همکاری اقتصادی، امنیتی و نظامی میان دو کشور و واگذاری جزیره «سواکن» به ترکیه برای ایجاد پایگاه نظامی ترکیه ای و همچنین توسعه بخش گردشگری در آن و همچنین انتشار اخباری مبنی بر اینکه دولت مصر شماری نیروی نظامی به شهر «کسلا» اعزام کرده تا به جزیره سواکن حمله کند و همچنین تقویت حضور مصر در حلایب و شلاتین که البته مصر این خبرها را تکذیب کرد.

عطوان در خصوص تحول نخست در مصر نوشت: در خصوص دستورهای افسر اطلاعات مصری به اهالی رسانه این کشور که البته قاهره ضمن تکذیب آن ،اعلام کرد افسری به این نام وجود خارجی ندارد، باید گفت که رسانه های مصری طی ده های اخیر مستقل نبوده و خود تصمیم گیرنده نبوده اند؛ این رسانه ها همانند دیگر رسانه ها در بیشتر کشورهای عربی، پیوسته در پوشش خبری رویدادهای مختلف، بر اساس دستورالعمل های رسمی عمل کرده اند. رسانه های مصری تنها در مدتی بسیار کوتاه پس از پیروزی انقلاب مصر و برکناری حسنی مبارک استقلال داشتند اما از زمان پیروزی «عبدالفتاح السیسی » در انتخابات ریاست جمهوری در سال 2014 و کسب 97 درصد آرا، مقام های مصری کنترل شدیدی بر رسانه ها داشته اند و پس از این زمان شماری از اهالی رسانه به خارج گریختند و برخی دیگر نیز به بازنشستگی اجباری تن دادند.
این تحلیلگر عرب در خصوص رویداد مهم دیگر در مصر نوشت: در خصوص انصراف احمد شفیق از نامزدی برای انتخابات ریاست جمهوری نیز باید گفت که بر اساس اعلام روزنامه نیویورک تایمز، او به اجبار، انصراف داد هرچند سخنگوی او این امر را رد کرد اما به نظر ما این اقدام تاثیر زیادی در آینده دمکراسی و آزادی ها در مصر و همچنین انتخابات ریاست جمهوری در سال 2018 به جا می گذارد.
عطوان در ادامه نوشت: ظاهرا مقام های مصری نمی خواهند عبدالفتاح السیسی رئیس جمهوری کنونی که هنوز اعلام نکرده برای این انتخابات نامزد می شود، رقیبی قدرتمند در انتخابات آتی داشته باشد.
وی افزود: دو شخصیت قدرتمند ابتدا برای نامزدی در این انتخابات اعلام آمادگی کردند ، احمد شفیق که کار او پس از اعلام نامزدی در این انتخابات در امارات و اخراج شدن از این کشور با یک هواپیمای اختصاصی، به اقامت اجباری در هتل شیک «ماریوت» قاهره کشیده شد و سرهنگ« احمد قنسوه» نیز که بد اقبال تر از احمد شفیق بود زیرا او پس از ابراز تمایل برای نامزدی در این انتخابات ،به اتهام دخالت در سیاست در حالی که همچنان لباس ارتش بر تن دارد، بازداشت و زندانی شد و البته بعید نیست «خالد علی» وکیل دادگستری و مخالف سرسخت واگذاری دو جزیره تیران و صنافیر به عربستان،به سرنوشتی مشابه یا بدتر از سرنوشت دو نامزد دیگر دچار شود زیرا او نیز با شکایت هایی مواجه است که اگر در آن محکوم شود، روانه زندان می شود که البته این احتمال هم قوی است.«محمد انور سادات» نماینده سابق مجلس و نوه «انور سادات» رئیس جمهوری اسبق مصر که برای نامزدی در این انتخابات ابراز تمایل کرده است نیز پیش از این به دلیل انتقاد سخت از نظام،از مجلس کنار گذاشته شده است و بسیاری از تحلیلگران اعتقاد دارند طی روزهای آینده پرونده هایی ضد او در خصوص فساد تشکیل می شود تا او نیز از گردونه رقابت ها خارج شود و البته این هم بعید نیست .
عطوان در خصوص رویداد سوم یعنی اختلاف های مصر و سودان نیز نوشت: این چیز جدیدی نیست اما دیدار رئیس جمهوری ترکیه از خارطوم و فراخوانده شدن سفیر سودان از قاهره و همچنین پیوستن سودان به محور قطر-ترکیه و بخشیدن جزیره راهبردی سواکن واقع در دریای سرخ به ترکیه، هر یک به تنهایی مسائلی هستند که باعث سردرد شدید مقام های مصری می شود، به ویژه اینکه سودان شریک راهبردی مصر در مذاکرات سد النهضه اتیوپی و حفظ سهمیه آبی دو کشور از آب رود نیل در مقابله با توطئه ها برای کاهش این سهمیه است.
‘کتاب «آتش و خشم» که اسرار سال اول ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا را فاش کرده است به نقل از«استیو پانون» مشاور راهبردی پیشین ترامپ و چند مقام آمریکایی دیگر، از آشوب ها و بی ثباتی هایی که ممکن است در مصر و عربستان روی دهد، پرده برداشته است .جالب اینکه این دو کشور از جمله نزدیکترین کشورها به دولت کنونی آمریکا و دولت های گذشته این کشور اند .برخی ناظران سیاسی اعتقاد دارند دولت های عربستان و مصر سیاست هایی در پیش گرفته اند که باعث تقویت مخالفانشان و بی ثباتی این دو کشور می شود.
مردم مصر که در آستانه جشن گرفتن پیروزی انقلاب ضد نظام دیکتاتوری خود اند، به دمکراسی، آزادی، عدالت اجتماعی ، مبارزه با فساد و توزیع عادلانه ثروت چشم دارند اما نکته قابل توجه این است که این آزادی ها در این کشور در حال کم رنگ شدن است ،روند دمکراسی در این کشور در حال عقبگرد است و شفافیت انتخابات ریاست جمهوری و مجلس درآن کمتر از هر زمانی دیگر است و از سوی دیگر گرانی ها روز به روز مشکل سازتر می شود. ‘
سردبیر روزنامه رای الیوم در ادامه نوشت:’مصر با مشکل تروریسم مواجه است و وارد جنگی سخت ضد آن شده است ،با اوضاع اقتصادی سختی دست و پنجه نرم می کند ، اوضاع سیاسی آن در شرف انفجار است و اگر به گونه عاقلانه ای این بحران ها مهار نشود، شرایط بسیار وخیم می شود و البته تصور نمی رود سیاست کنونی که سیاست مشت آهنین است، بهترین راه برای رویارویی با این چالش ها باشد.
انتخابات ریاست جمهوری آینده، آزمونی واقعی برای مقام های مصری به ویژه عبدالفتاح السیسی است و شواهد و قرائن حاکی از آن است که ممکن است این انتخابات در حد مطلوب شفاف نباشد. قید و بندهای زیادی که برای آزادی رسانه ها ایجاد شده، موید این امر است.’
عطوان در پایان نوشت:ما خواستار حفظ ثبات و امنیت مصر و خارج شدن این کشور از بحران های کنونی هستیم زیرا مصر ستون اصلی خیمه عرب ها است اما ( مقام های )مصر نیز برای حفظ جایگاه مصر در میان کشورهای عربی باید به مقابله با ‘اسراییل’ و حمایت های آمریکا از آن بپردازند و بر مردم خود که سرشار از ملی گرایی هستند، تکیه کنند و به خواسته های آن ها پاسخ مثبت دهند.
خاورم **2041**انتشار دهنده: سید شاهپور حسینی

محصولات فروشگاه هرمزبان

اشتراک گذاری خبر

WhatsApp
Telegram
X
Facebook
LinkedIn
Skype
Email
Print

هرمزبان

اخبار دیگر رسانه ها صرفاً به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آنها، الزاماً بیانگر دیدگاه های هرمزبان نیست. پایگاه خبری هرمزبان وابسته به هیچ نهاد و سازمانی نیست و با هزینه های شخصی اداره می شود. این پایگاه دارای مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و در چارچوب قانون مطبوعات و قوانین جاری کشور به اطلاع رسانی و فعالیت خبری می پردازد. صاحب امتیاز و مدیرمسئول: مهدی کمالی وبگاه شخصی: MahdiKamali.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیگر اخبار سایت:

عاشورا، سرچشمه انگیزه ملت ایران در عرصه مقاومت است

هرمزبان – نماینده ولی‌فقیه در هرمزگان و امام جمعه بندرعباس با تأکید بر شرایط منطقه و تحولات جاری، بیان کرد که ملت ایران در عرصه‌های مختلف، فرهنگ عاشورا را به عنوان پشتوانه‌ای برای ایستادگی و مقاومت خود انتخاب کرده است. وی افزود که این روحیه در مقاطع حساس تاریخی، نقش مهمی در حفظ انسجام و قدرت ملی ایفا کرده است.

ادامه خبر »

ایران به فراتر از دکترین پدافندی رسیده است/ واکنش به هر اقدام، تمامی جبهه مقابل را شامل می‌شود

هرمزبان – آیت‌الله عبادی‌زاده تغییر رویکرد دفاعی جمهوری اسلامی را از حالت پدافندی به آفندی اعلام کرد. وی همچنین به شکل‌گیری وحدت در جبهه مقاومت اشاره کرد و هشدار داد که هر اقدام از سوی بازیگران جبهه مقابل با واکنش گسترده‌ای از سوی ایران مواجه خواهد شد.

ادامه خبر »

فرمانداری‌های قشم و سیریک: ادعای اصابت پرتابه به قایق‌های صیادی نادرست است

هرمزبان –
گروهی از صیادان سیریک اعلام کردند که دو فروند قایق صیادی در آب‌های نزدیک جزیره لارک مورد اصابت پرتابه قرار گرفته‌اند. با این حال، فرمانداری‌های سیریک و قشم هنوز این خبر را تأیید نکرده‌اند.

ادامه خبر »

محرم، فرصتی برای خودسازی و تجدید پیمان با اصول توحیدی

هرمزبان – امام‌جمعه میناب، ماه محرم را نه تنها زمان عزاداری، بلکه فرصتی برای افزایش بصیرت و بازگشت به آموزه‌های اهل‌بیت (ع) عنوان کرد. وی همچنین پیشنهاد داد که روز پنجم محرم به نام شاعر بزرگ میناب نام‌گذاری شود.

ادامه خبر »

آسیب‌دیدگی ۲۱۶ قایق صیادی در قشم در خلال جنگ تحمیلی رمضان

هرمزبان – فرماندار قشم اعلام کرد که در جریان جنگ تحمیلی رمضان، ۲۱۶ فروند شناور صیادی این شهرستان آسیب دیده‌اند. وی افزود که این شناورها در چند نوبت در اسکله‌های مختلف جزیره مورد حمله قرار گرفته‌اند.

ادامه خبر »

تقویت همبستگی داخلی و عدم اعتماد به دشمن باید در اولویت قرار گیرد

هرمزبان –
امام جمعه کیش بر لزوم وحدت و انسجام داخلی تأکید کرد و گفت: باید به دشمن بی‌اعتماد بود و حضور مردم در تجمعات با صلابت ادامه یابد. وی همچنین بر اعتماد به مسئولان نظامی، سیاسی و دولتمردان و عدم توجه به القائات دشمنان تأکید کرد.

ادامه خبر »

نشست مدیرعامل فولاد کاوه با فرماندهان بسیج صنایع استان هرمزگان

هرمزبان –
مدیرعامل شرکت فولاد کاوه جنوب کیش در دیدار با فرماندهان پایگاه‌های مقاومت بسیج صنایع هرمزگان، بر اهمیت بسیج در افزایش بهره‌وری، تقویت روحیه جهادی و حفظ دستاوردهای تولیدی در صنعت فولاد تأکید کرد.

ادامه خبر »

برگزاری دومین جلسه گروه زن و خانواده؛ تمرکز بر تقویت جایگاه بانوان با رویکرد محتوایی

هرمزبان –

دومین جلسه گروه زن و خانواده با محوریت ارتقای بانوان و تأکید بر مبانی محتوایی برگزار شد. این جلسه به بررسی راهکارهای بهبود وضعیت زنان در جامعه پرداخت و بر اهمیت توجه به محتوای برنامه‌ها تأکید شد.

ادامه خبر »

صیادان هرمزگان از ورود به تنگه هرمز پرهیز کنند

هرمزبان – اتحادیه شرکت‌های تعاونی صیادان هرمزگان در اطلاعیه‌ای از صیادان استان خواست تا به نکات ایمنی و دستورالعمل‌های اعلام‌شده توجه کنند. این اتحادیه همچنین از صیادان خواست تا زمان اطلاع‌رسانی مجدد، از تردد در تنگه هرمز و خروج از محدوده تعیین‌شده خودداری نمایند.

ادامه خبر »

تحقیقات قضایی درباره حمله به تأسیسات آب شرب سیریک در مراجع داخلی و بین‌المللی آغاز گردید

هرمزبان – رئیس کل دادگستری هرمزگان اعلام کرد که حمله به تأسیسات آب شرب شهرستان سیریک به عنوان جنایت جنگی شناخته شده و پیگیری‌های قضایی در مراجع داخلی و بین‌المللی آغاز گردیده است.

ادامه خبر »

بیش از ۱۰۰ هزار هنرمند ایرانی در صندوق اعتباری هنر ثبت‌نام کرده‌اند

هرمزبان – مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیرعامل صندوق اعتباری هنر اعلام کرد که بیش از ۱۰۰ هزار هنرمند در کشور به عضویت این صندوق درآمده‌اند. وی افزود که نیمی از این هنرمندان از مزایای بیمه تکمیلی بهره‌مند هستند.

ادامه خبر »