یک میلیون نفر در سیستان و بلوچستان "آب" ندارند؛ آیا انتقال آب از عمان به نتیجه می‌رسد؟

به گزارش هرمزبان به نقل از خبرگزاری تسنیم از چابهار، بحران آب، خشکسالی و بی‌آبی؛ کلیده واژه‌هایی که زیاد شنیده می‌‌شود، در ایرانی که با بحران جدی بی‌آبی دست و پنجه نرم می‌کند باید فکری کرد؛ راه‌حل‌های زیادی ارائه شده از خرید و واردات آب از همسایگان تا استفاده از آب‎های ژرف و انتقال آب از دریا؛ منطقی‌ترین و کارشناسی‌ترین راه‌حل شاید همان انتقال آب از دریاست تا جایی که وزارت نیرو به‌طور ویژه به این موضوع اندیشیده و از سال 93 مطالعات تامین آب فلات مرکزی ایران از محل شیرین‌سازی آب‌های عمان و خلیج فارس را در دستور کار قرار داده است و استان‌های سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی و هرمزگان باتوجه به بحرانی‌شدن و تمام شدن منابعشان در اولویت‌اند.

انتقال آب از خلیج فارس اما شاید زیاد کارشناسی نباشد، مهدی آرمند کارشناس آب می‌گوید: با توجه به شرایط خشکسالی حاکم بر کشور و خشک شدن منابع آبی به‌ویژه در استان‌هایی که در تنش آبی شدیدند؛ ما چاره‌ای جز انتقال آب از دریا به‌عنوان گزینه‌ای جدی برای مطالعه نداریم.

وی در گفت‌وگو با تسنیم می‌افزاید: شرایط انتقال آب از عمان به‌دلیل باز بودن و اقیانوسی بودن آن مناسب است اما از خلیج فارس و یا مثلا دریای خزر که محیط‌های نیمه بسته و بسته‌ای هستند از نظر زیست محیطی خیر.

آرمند تصریح می‌کند: کشورهای بسیاری با منابع آبی محدود به بحث استفاده و شیرین‌سازی آب ورود پیدا کردند و هم‌اکنون کشورهایی مثل عربستان و امارات با ساخت آبشیرین‌کن‌های مجهز تا مقیاس میلیون مترمکعب آب شیرین‌سازی می‌کنند، بنابراین این راه‌حل اثبات شده و تجربی است.

احتمال اجرایی شدن انتقال آب از سال آینده

معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست نیز انتقال آب از خلیج فارس را مردود می‌داند و در نشستی به میزبانی مدیران آبی سیستان و بلوچستان در چابهار می‌گوید: بررسی‌ها نشان می‌دهد استان‌هایی مثل خراسان رضوی، هرمزگان و سیستان و بلوچستان که در تنش آبی جدی‌اند و تا سه‌سال آینده منابع آبی خود را از دست می‌دهند؛ هرچند ما گزینه انتقال آب را گزینه آخر می‌دانیم اما باید توجه داشت که با توجه به تمام شدن منابع چاره‌ای برای انتقال نداریم، انتقال آب از دریای خزر و خلیج فارس را مردود دانستیم اما عمان به ‌دلیل باز بودن، عمق بالا و اتصال آزاد به اقیانوس شرایط بهتری دارد.

پروین فرشچی می‌افزاید: مطالعات انتقال آب از عمان به هرمزگان، سیستان و بلوچستان و خراسان رضوی از جمله مقدار آب، میزان سرمایه‌گذاری و نوع تکنولوژی به‌کار گرفته شده در حال اتمام است و باتوجه به نیاز موجود احتمالا تا سال آینده عملیات اجرایی انتقال آب شروع خواهد شد. سه استانی که نام‌ بردم در اولویت‌اند اما به‌دلیل شرایط بدتر در سیستان و بلوچستان و مجاورت با عمان این استان در اولویت است.

سیستان و بلوچستان در اولویت انتقال؛ یک میلیون نفر شبکه آب ندارند

سیستان و بلوچستان همانطور که معاون محیط زیست می‌گوید شرایط به مراتب بدتری را در بحران آب در میان استان‌های پرتنش دارد؛ صادق ضیائیان رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی می‌گوید: متاسفانه طی 11 ماه گذشته، استان‌ سیستان و بلوچستان 74 درصد کمبود بارش را داشت و در صدر استان‌های کم بارش قرار گرفت.

عبدالرحمان شهنوازی مدیرکل مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان نیز می‌گوید: خشکسالی‌های بی‌سابقه سیستان و بلوچستان امسال به اوج خود رسیده و هم‌اکنون 100 درصد مساحت سیستان و بلوچستان دچار خشکسالی از درجه‌های خیلی شدید، شدید و متوسط شده است.

سیستان و بلوچستان درحالی کم‌بارش‌ترین و خشک‌ترین استان ایران است که حداقل یک میلیون نفر از جمعیت این استان عمدتا در روستاها فاقد شبکه آب هستند و نیازهایشان را از برکه‌ها و گودال‌هایی تامین می‌شود که به‌شدت وابسته به بارش‌ است.

شاخص دسترسی به شبکه آب در سیستان و بلوچستان 70 است و در روستاها 46 درصد؛ این‌درحالی است به بنا به آمار‌های وزارت نیرو، میانگین شاخص دسترسی به شبکه آب در میان 31 استان ایران 90 درصد و فقط در روستاها 70 است که سیستان و بلوچستان اختلافات فاحشی دارد.

مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی سیستان و بلوچستان می‌گوید: 51 درصد جمعیت 2 میلیون و 775 هزارنفری سیستان و بلوچستان در روستاها زندگی می‌کنند، این استان 5594 روستای بالای 20 خانوار دارد که تنها حدود 2 و 570 روستا به شبکه آبرسانی مداوم متصل‌اند و بقیه، بیش 3 هزار روستا، یا به‌صورت سقایی و تانکری آبرسانی می‌شوند و یا از همین سهمیه سقایی هم محروم‌اند.

عبدالاحد ریگی می‌افزاید: شرکت آب و فاضلاب روستایی این استان موفق شده از میان 3 هزار روستایی که فاقد شبکه هستند، به هزار و 257 روستا با 251 هزار نفر با 111 تانکر آبرسانی کند و چیزی حدود 2 هزار روستا در انتظار آبرسانی سقایی‌اند.

از طرفی سیستان و بلوچستان تنها استانی است که بسیاری از شهرهای آن‌هم شاخص‌های خیلی پایینی در دسترسی به آب دارند از جمله مرکز، زاهدان، 30 درصد جمعیت مرکز سیستان و بلوچستان، زاهدان، فاقد شبکه آب هستند. شرایط در مراکز جمعیتی دیگر هم‌چون چابهار هم بدتر است؛ به گواه آمار شرکت آب‌وفاضلاب شهری سیستان و بلوچستان، از جمعیت 120 هزارنفری شهر چابهار تنها 50 هزار نفر به شبکه آب دسترسی دارند؛ این آمارها نشان می‌دهد برخلاف استان‌های دیگر ایران که به تازگی وارد تنش آبی شدند؛ حداقل یک میلیون نفر و عمدتا روستایی در سیستان و بلوچستان در تنش آبی بودند و حالا در اثر خشکسالی‌ها وارد تنش‌ آبی شدید و خیلی شدید شده‌اند.

آبرسانی سقایی در بلوچستان بحرانی می‌شود؛ احتمال قطع سهمیه 15لیتری روستاها+ تصاویر

منابع آبی روستاها بر خط قرمز

مردم در 3 هزار روستای سیستان و بلوچستان که آبرسانی سقایی می‌شوند و یا نمی‌شوند با منابع آبی دست‌ساز خود که اصطلاحا به آن هوتگ می‌گویند، نیازهای آبی خود و خانواده‌‌شان را برطرف می‌کنند. هوتگ‌ها، گودال‌های دست‌سازی به عمق حدود 15 متر و ظرفیت میانگین 20 هزار مترمکعب هستند که پیشینگان بلوچستان آن‌ها را ساخته‌اند و از خود به یادگار گذاشتند؛ این هوتگ‌ها که در مناطق محروم بلوچستان تنها امید مردم و حتی حیوانات و احشام هستند حالا به‌خاطر خشکسالی‌ها وضع خوبی ندارند.

معین‌الدین سعیدی رئیس شورای اسلامی شهرستان چابهار در گفت‌وگو با تسنیم می‌گوید: ازآنجایی‌که آب این هوتگ‌ها از طریق سیلاب‌ها و بارندگی تأمین می‌شود با کمبود بارندگی و خشکسالی‌های پی‌درپی در سال‌های اخیر بسیاری از آن‌ها خشک‌شده‌اند و توانایی آبرسانی به مردم و احشام را ندارند.

علاوه‌بر هوتگ‌ها، مهم‌ترین منبع آبی مردم فاقد شبکه آبرسانی در بلوچستان، بزرگ‌‌ترین رودخانه سیستان و بلوچستان، رودخانه سرباز، است که آن‌هم به‌خاطر خشکسالی‌ها نفس‌های آخرش را می‌کشد. همزیستی انسان و حیوانات درنده و چرنده در استفاده از یک منبع مشترک برای استحصال آب سال‌ها ادامه داشته تا آنکه با خشکسالی‌ها این هم‌زیستی به رقابت تبدیل شده است. در تیرماه سال 95 یک کودک 10 ساله هنگامی که برای استفاده از برکه‌ای در روستای «کشاری» شهرستان «سرباز» در جنوب سیستان وبلوچستان به کنار رودخانه سرباز رفت، طعمه تمساح پوزه کوتاه ایرانی یا گاندو شد و جان خود را از دست داد.

هرچه باشد سیستان و بلوچستان در اولویت شیرین‌سازی است اما هرچند معاون سازمان محیط زیست از احتمال قطعی شدن انتقال از سال آینده و ابتدا به سیستان و بلوچستان خبر می‌دهد اما به نظر می‌رسد چالش‌هایی جلودار است.

عبدالغفور ایرانژاد نماینده مردم چابهار در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با تسنیم می‌گوید: باآنکه تاکنون بیش از 10 سرمایه‌گذار برای احداث آب‌شیرین کن در حوزه چابهار و کنارک اعلام آمادگی کرده‌اند اما تاکنون پاسخی از سوی ارگان مربوط دریافت نکرده‌اند و همچنان منتظرند. وزارت نیرو به سرمایه‌گذاران تضمین خرید نمی‌دهد؛ این سرمایه‌گذاران که بومیان و غیربومیان را شامل می‌شود حاضرند تمام سرمایه‌گذاری ساخت آب‌شیرین‌کن را انجام دهند منوط به تضمین خرید که وزارت نیرو تضمین را نمی‌دهد.

علی کرد نماینده مردم شهرستان میرجاوه در جنوب شرق سیستان و بلوچستان نیز اخیرا گفته است: به نظر می رسد با توجه به شرایط مالی حاکم بر کشور و نداشتن اجازه برای واگذاری طرح انتقال آب به شرکت‌های خارجی، این موضوع در این دوره از مجلس به نتیجه نرسد.

گزارش از سید امیرحسین عظیمی

اشتراک گذاری خبر

WhatsApp
Telegram
X
Facebook
LinkedIn
Skype
Email
Print

هرمزبان

اخبار دیگر رسانه ها صرفاً به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آنها، الزاماً بیانگر دیدگاه های هرمزبان نیست. پایگاه خبری هرمزبان وابسته به هیچ نهاد و سازمانی نیست و با هزینه های شخصی اداره می شود. این پایگاه دارای مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و در چارچوب قانون مطبوعات و قوانین جاری کشور به اطلاع رسانی و فعالیت خبری می پردازد. صاحب امتیاز و مدیرمسئول: مهدی کمالی وبگاه شخصی: MahdiKamali.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیگر اخبار سایت:

برگزاری جلسه ستاد دهه فجر آموزش و پرورش ناحیه یک بندرعباس

هرمزبان – جلسه ستاد دهه فجر آموزش و پرورش ناحیه یک بندرعباس، صبح امروز با حضور دکتر علی یگانه، مدیر آموزش و پرورش ناحیه یک، معاونین و اعضای ستاد در دفتر مدیریت برگزار شد و برنامه‌های ویژه این ایام در مدارس ناحیه یک مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

ادامه خبر »

نظارت بالینی آموزشی بر فرآیند یاددهی و یادگیری در مدارس دکتر حسابی و پویش ناحیه یک بندرعباس

هرمزبان – نظارت بالینی آموزشی با حضور کارشناسان و سرگروه‌های درسی متوسطه دوم نظری در مدارس ناحیه یک بندرعباس با هدف ارتقای کیفیت آموزش و بهبود فرآیند تدریس برگزار شد.

ادامه خبر »

میزبانی ناحیه یک بندرعباس از ارزیابی تخصصی مدیران و کارکنان تربیتی مدارس استان

هرمزبان – آموزش و پرورش ناحیه یک بندرعباس میزبان فرآیند ارزیابی کارکنان تخصصی مدارس شامل مدیران، معاونان، مربیان امور تربیتی و مراقبین سلامت مناطق مختلف استان هرمزگان بود که با حضور ارزیابان حرفه‌ای استانی برگزار شد.

ادامه خبر »
بازدید مدیرکل آموزش و پرورش هرمزگان از روند برگزاری آزمون پایش کیفیت آموزشی در مدارس متوسطه دوم ناحیه یک بندرعباس

بازدید مدیرکل آموزش و پرورش هرمزگان از روند برگزاری آزمون پایش کیفیت آموزشی در مدارس متوسطه دوم ناحیه یک بندرعباس

هرمزبان – آزمون هماهنگ پایش کیفیت آموزشی مدارس متوسطه دوم عادی دولتی و شبانه‌روزی استان هرمزگان، با هدف سنجش وضعیت آموزشی دانش‌آموزان، در حال برگزاری است و هم‌زمان با اجرای این آزمون، مسئولان استانی و ناحیه‌ای از حوزه‌های امتحانی بازدید کردند.

ادامه خبر »

ستاری‌فرد: خدمت به دانش‌آموزان با نیازهای ویژه وظیفه‌ای انسانی و اخلاقی است

هرمزبان – دکتر صادق ستاری فرد مشاور مدیرعامل پالایشگاه نفت بندرعباس در آیین تحویل اقلام توان‌بخشی به دانش‌آموزان با نیازهای ویژه، خدمت به این قشر از جامعه را فراتر از یک مسئولیت اداری و در زمره وظایف انسانی و اخلاقی دانست.

ادامه خبر »

الهام پوردهقان: نگاه به دانش‌آموزان دارای نیازهای ویژه باید مبتنی بر توانمندسازی و مسئولیت‌پذیری باشد

هرمزبان – دکتر الهام پوردهقان معاون دادستان مرکز استان هرمزگان در مراسم تحویل اقلام توان‌بخشی به دانش‌آموزان با نیازهای ویژه، بر لزوم تغییر نگاه از دلسوزی صرف به برنامه‌ریزی هدفمند و توانمندسازی این دانش‌آموزان تأکید کرد.

ادامه خبر »
آیین تحویل اقلام توان‌بخشی به دانش‌آموزان با نیازهای ویژه در هنرستان دخترانه مهر برگزار شد

آیین تحویل اقلام توان‌بخشی به دانش‌آموزان با نیازهای ویژه در هنرستان دخترانه مهر برگزار شد

هرمزبان – آیین تحویل اقلام توان‌بخشی به دانش‌آموزان با نیازهای ویژه با مشارکت دستگاه‌های اجرایی و صنعتی استان و با هدف حمایت از جامعه دانش‌آموزی استثنایی، در هنرستان دخترانه مهر برگزار شد و جلوه‌ای از همدلی و توجه به توانمندسازی این دانش‌آموزان را به نمایش گذاشت.

ادامه خبر »

به روایت تصویر/ آغاز جام اقتدار ایران در ناحیه یک بندرعباس؛ میدان ورزش، یادمان شهدای دانش‌آموز

هرمزبان – آیین افتتاحیه مسابقات ورزشی «جام اقتدار ایران» یادواره ۳۴ شهید دانش‌آموز جنگ تحمیلی، همزمان با گرامیداشت چهل‌وهفتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، با حضور مسئولان، فرهنگیان و دانش‌آموزان در آموزش و پرورش ناحیه یک بندرعباس برگزار شد؛ رویدادی که با هدف ترویج نشاط، همدلی و پاسداشت فرهنگ ایثار و شهادت در میان نسل نوجوان، جلوه‌ای از پیوند ورزش، هویت ملی و ارزش‌های انقلابی را به تصویر کشید.  /عکاس: مهدی کمالی

ادامه خبر »

افتتاح مسابقات ورزشی جام اقتدار ایران در ناحیه یک بندرعباس به یاد شهدای دانش‌آموز

هرمزبان – آیین افتتاحیه مسابقات ورزشی «جام اقتدار ایران» یادواره ۳۴ شهید دانش‌آموز جنگ تحمیلی ۱۲ روزه و گرامیداشت چهل‌وهفتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، با حضور مسئولان، دانش‌آموزان و فرهنگیان در آموزش و پرورش ناحیه یک بندرعباس برگزار شد. این مسابقات با هدف ترویج روحیه همدلی، نشاط و پاسداشت فرهنگ ایثار و شهادت در میان نسل نوجوان اجرا می‌شود.

ادامه خبر »