تحلیلی از خوانش‌های پیرامون نهضت عاشورا

تحلیلی از خوانش‌های پیرامون نهضت عاشورا

حجت‌الاسلام عباس فضلی، عضو هیئت‌علمی علوم پزشکی هرمزگان در گفت‌وگو با ایکنا از هرمزگان، اظهار کرد: پیرامون نهضت عاشورا تاکنون چهار خوانش صورت گرفته است که به ترتیب عبارت‌اند از خوانش اسطوره‌ای، خوانش آخرتی، خوانش سیاسی، خوانش عرفانی.
وی با بیان اینکه در خوانش اسطوره‌ای مبنا گسترش و تکثیر یک رویداد واقعی تاریخی در زمینه زمان و مکان نامحدود است، افزود: اسطوره‌ها به دو نوع اسطوره‌های پیشاتاریخی و اسطوره‌های پساتاریخی قابل تقسیم‌اند.
عضو هیئت‌علمی علوم پزشکی هرمزگان ادامه داد: ازآنجاکه در طول تاریخ گرایش آدمیان به خلق و کشف اسطوره بوده است؛ پیش‌ازتاریخ مکتوب، به تعبیر قرآن اساطیرالاولین شکل گرفته است. در این نوع اسطوره خیال، هسته مرکزی است، یعنی موجودات فرا انسانی در زندگی بشر حضور مستقیم دارند، اساطیرالاولین هرچند پشتوانه تاریخی ندارند، اما ذهن جست‌وجوگر و ماجراجوی آدمی آن‌ها را برساخته است.
حجت‌الاسلام عباس فضلی با اشاره به اینکه اگر قرآن به تقابل با این‌گونه اسطوره‌ها می‌پردازند به‌این‌علت است که شائبه شرک و چندخدایی در آن‌ها بسیار است و به موجودات و عناصر طبیعت قدرت استقلال عطا می‌کند، اضافه کرد: همین امر مانع درک توحید و یکتاپرستی می‌شود. قرآن برای گریز از شرک آلودگی و استقلال موجودات طبیعی از آن‌ها فاصله می‌گیرد و آدمیان را به خدای واحد ارجاع می‌دهد.
وی با تأکید بر اینکه به‌رغم این نگاه منفی قرآن، وجود این‌گونه اساطیر برای ارضا و اشباع تخیلات آدمی امری مطلوب است، خاطرنشان کرد: در گفتمان‌های جدید خصوصاً در حوزه ادبیات و تاریخ ادیان هنوز هم این نگاه پررنگ و برجسته است، درهرصورت وجود همین اسطوره و خیال‌پردازی سبب شده است که پاره‌ای از حوادث تاریخی برای ماندگاری از آن بهره بگیرند.
عضو هیئت‌علمی علوم پزشکی هرمزگان با اشاره به اینکه عاشورا در فرهنگ شیعه مصداق بارزی از این اقتباس است، تصریح کرد: کلام امام صادق (ع) کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا دقیقه بیانی از اسطوره‌ای کردن حادثه کربلاست؛ که آن را به همه دوره‌های تاریخی تعمیم می‌دهد.
حجت‌الاسلام عباس فضلی با بیان اینکه خوانش آخرتی یعنی بزرگداشت حادثه عاشورا ثواب اخروی دارد و هر فرد به‌اندازه تلاشش در زنده نگه داشتن این واقعه پاداش می‌گیرد، عنوان کرد: گریه بر امام حسین (ع) و یارانش اجر اخروی داشته و بهشت شیعیان را تضمین می‌کند؛ نذورات و تبرکات موجب شفاعت امام حسین در آخرت می‌شود و در روایات دینی به این امر تأکید فراوان شده است.
عضو هیئت‌علمی علوم پزشکی هرمزگان با اشاره به اینکه در خوانش سیاسی، حادثه عاشورا با طراحی و برنامه‌ریزی از پیش تعیین‌شده برای سرنگونی رژیم یزید در یک روند تاریخی شکل گرفته است، بیان کرد: در خصوص اینکه امام حسین (ع) با هدفی بلندمدت دست به یک انقلاب می‌زند و تمام تلاش خود را معطوف و مصروف آن می‌کند؛ پیش از انقلاب اسلامی سه گفتمان درباره این هدف شکل گرفت؛ اولین بار صالحی نجف‌آبادی در کتاب شهید جاوید هدف امام را رسیدن به حکومت تلقی کرد و پس از او دکتر شریعتی شهادت را عنصر اساسی این حادثه برای رسوا کردن یزید دانست و بعد از او شهید مطهری عنصر امربه‌معروف و نهی از منکر را عنصر اصلی قیام اباعبدالله فرض کرد.
حجت‌الاسلام عباس فضلی ادامه داد: هرچند در هر سه گفتمان وسیله جای هدف را پر کرده است، اما در زمان خود تأثیرگذار بود، پس از انقلاب اسلامی این خوانش در قالب آزادی سیاسی و اجتماعی و حق مخالف مفهوم‌سازی شد.
وی با بیان اینکه در آخرین مرحله از گفتمان غالب عاشورایی با خوانش عرفانی مواجه هستیم که در آغاز برخی به تأسی از برداشت مولانا از واقعه عاشورا به این خوانش دامن زد، اظهار کرد: در ادامه برخی دیگر از آن استقبال و به‌گونه‌ای حرکت امام را در قالب اخلاقی و معنوی معرفی کردند.

انتهای پیام.

اشتراک گذاری خبر

WhatsApp
Telegram
X
Facebook
LinkedIn
Skype
Email
Print

هرمزبان

اخبار دیگر رسانه ها صرفاً به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آنها، الزاماً بیانگر دیدگاه های هرمزبان نیست. پایگاه خبری هرمزبان وابسته به هیچ نهاد و سازمانی نیست و با هزینه های شخصی اداره می شود. این پایگاه دارای مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و در چارچوب قانون مطبوعات و قوانین جاری کشور به اطلاع رسانی و فعالیت خبری می پردازد. صاحب امتیاز و مدیرمسئول: مهدی کمالی وبگاه شخصی: MahdiKamali.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیگر اخبار سایت:

برگزاری جلسه ستاد دهه فجر آموزش و پرورش ناحیه یک بندرعباس

هرمزبان – جلسه ستاد دهه فجر آموزش و پرورش ناحیه یک بندرعباس، صبح امروز با حضور دکتر علی یگانه، مدیر آموزش و پرورش ناحیه یک، معاونین و اعضای ستاد در دفتر مدیریت برگزار شد و برنامه‌های ویژه این ایام در مدارس ناحیه یک مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

ادامه خبر »

نظارت بالینی آموزشی بر فرآیند یاددهی و یادگیری در مدارس دکتر حسابی و پویش ناحیه یک بندرعباس

هرمزبان – نظارت بالینی آموزشی با حضور کارشناسان و سرگروه‌های درسی متوسطه دوم نظری در مدارس ناحیه یک بندرعباس با هدف ارتقای کیفیت آموزش و بهبود فرآیند تدریس برگزار شد.

ادامه خبر »

میزبانی ناحیه یک بندرعباس از ارزیابی تخصصی مدیران و کارکنان تربیتی مدارس استان

هرمزبان – آموزش و پرورش ناحیه یک بندرعباس میزبان فرآیند ارزیابی کارکنان تخصصی مدارس شامل مدیران، معاونان، مربیان امور تربیتی و مراقبین سلامت مناطق مختلف استان هرمزگان بود که با حضور ارزیابان حرفه‌ای استانی برگزار شد.

ادامه خبر »
بازدید مدیرکل آموزش و پرورش هرمزگان از روند برگزاری آزمون پایش کیفیت آموزشی در مدارس متوسطه دوم ناحیه یک بندرعباس

بازدید مدیرکل آموزش و پرورش هرمزگان از روند برگزاری آزمون پایش کیفیت آموزشی در مدارس متوسطه دوم ناحیه یک بندرعباس

هرمزبان – آزمون هماهنگ پایش کیفیت آموزشی مدارس متوسطه دوم عادی دولتی و شبانه‌روزی استان هرمزگان، با هدف سنجش وضعیت آموزشی دانش‌آموزان، در حال برگزاری است و هم‌زمان با اجرای این آزمون، مسئولان استانی و ناحیه‌ای از حوزه‌های امتحانی بازدید کردند.

ادامه خبر »

ستاری‌فرد: خدمت به دانش‌آموزان با نیازهای ویژه وظیفه‌ای انسانی و اخلاقی است

هرمزبان – دکتر صادق ستاری فرد مشاور مدیرعامل پالایشگاه نفت بندرعباس در آیین تحویل اقلام توان‌بخشی به دانش‌آموزان با نیازهای ویژه، خدمت به این قشر از جامعه را فراتر از یک مسئولیت اداری و در زمره وظایف انسانی و اخلاقی دانست.

ادامه خبر »

الهام پوردهقان: نگاه به دانش‌آموزان دارای نیازهای ویژه باید مبتنی بر توانمندسازی و مسئولیت‌پذیری باشد

هرمزبان – دکتر الهام پوردهقان معاون دادستان مرکز استان هرمزگان در مراسم تحویل اقلام توان‌بخشی به دانش‌آموزان با نیازهای ویژه، بر لزوم تغییر نگاه از دلسوزی صرف به برنامه‌ریزی هدفمند و توانمندسازی این دانش‌آموزان تأکید کرد.

ادامه خبر »
آیین تحویل اقلام توان‌بخشی به دانش‌آموزان با نیازهای ویژه در هنرستان دخترانه مهر برگزار شد

آیین تحویل اقلام توان‌بخشی به دانش‌آموزان با نیازهای ویژه در هنرستان دخترانه مهر برگزار شد

هرمزبان – آیین تحویل اقلام توان‌بخشی به دانش‌آموزان با نیازهای ویژه با مشارکت دستگاه‌های اجرایی و صنعتی استان و با هدف حمایت از جامعه دانش‌آموزی استثنایی، در هنرستان دخترانه مهر برگزار شد و جلوه‌ای از همدلی و توجه به توانمندسازی این دانش‌آموزان را به نمایش گذاشت.

ادامه خبر »

به روایت تصویر/ آغاز جام اقتدار ایران در ناحیه یک بندرعباس؛ میدان ورزش، یادمان شهدای دانش‌آموز

هرمزبان – آیین افتتاحیه مسابقات ورزشی «جام اقتدار ایران» یادواره ۳۴ شهید دانش‌آموز جنگ تحمیلی، همزمان با گرامیداشت چهل‌وهفتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، با حضور مسئولان، فرهنگیان و دانش‌آموزان در آموزش و پرورش ناحیه یک بندرعباس برگزار شد؛ رویدادی که با هدف ترویج نشاط، همدلی و پاسداشت فرهنگ ایثار و شهادت در میان نسل نوجوان، جلوه‌ای از پیوند ورزش، هویت ملی و ارزش‌های انقلابی را به تصویر کشید.  /عکاس: مهدی کمالی

ادامه خبر »

افتتاح مسابقات ورزشی جام اقتدار ایران در ناحیه یک بندرعباس به یاد شهدای دانش‌آموز

هرمزبان – آیین افتتاحیه مسابقات ورزشی «جام اقتدار ایران» یادواره ۳۴ شهید دانش‌آموز جنگ تحمیلی ۱۲ روزه و گرامیداشت چهل‌وهفتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، با حضور مسئولان، دانش‌آموزان و فرهنگیان در آموزش و پرورش ناحیه یک بندرعباس برگزار شد. این مسابقات با هدف ترویج روحیه همدلی، نشاط و پاسداشت فرهنگ ایثار و شهادت در میان نسل نوجوان اجرا می‌شود.

ادامه خبر »