سرنوشت پرابهام شورای فقهی بانک‌مرکزی

به گزارش پایگاه خبری هرمزبان به نقل از مشرق، گره کور اختلاف نظر دولت و مجلس بر سر لوایح دو گانه بانک مرکزی هنوز هم باز نشده است. مجلس همچنان چشم انتظار ارجاع لوایح و دولت به دنبال فرصت سوزی در این راستا است.

آیا دولت با وجود تاخیرهای مکرر، سرانجام لوایح دو گانه بانک مرکزی جمهوری اسلامی و بانکداری ایران را به مجلس ارایه خواهد کرد؟

بانک مرکزی در ماههای ابتدایین امسال و با انتشار متن نهایی پیش‌نویس لوایح «قانون بانک مرکزی» و «قانون بانکداری» از کارشناسان درخواست کرد تا دیدگاه‌های خود را پیرامون رفع کاستی‌های احتمالی و تکمیل این لوایح در اختیار این بانک قرار دهند.

در ماده 27 لایحه قانون بانک مرکزی پیرامون نحوه تشکیل و مدیریت شورای فقهی به نحوی پیشنهاد شده که این شورا در حد یک کمیته مشورتی بدون اختیار و زیر مجموعه  رئیس کل بانک مرکزی خواهد بود. این دقیقا همانند وظیفه ای است که اکنون هم این شورا بر عهده دارد و هیچگاه جایگاه رسمی و فقهی به این جایگاه نداده است. از این رو چنانچه این شورا پیرامون یک موضوع مهم فقهی به جمع بندی برسد بانک مرکزی مجبور نیست که آن تصمیم را اجرایی کرده و به راحتی می تواند آن را وتو سازد.

این همان نقطه اتکای اختلاف نظر میان مجلس و دولت به شمار میرود چرا که مغایر با دستور صریح مقام معظم رهبری است.

اوایل مردادماه سالجاری، یک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام از دستور مقام معظم رهبری برای ایجاد شورای فقهی به عنوان یک رکن اصلی در بانک مرکزی خبر داده و گفته بود که مقام معظم رهبری اخیرا مرقوم کرده اند که شورای فقهی به عنوان یک رکن اصلی در بانک مرکزی ایجاد شود که این موضوع باعث خواهد شد که دیدگاه مردم نسبت به سود بانکی مشروع شود.

انتظار می‌ رفت، پس از اعلام ضرورت تعیین شورای فقهی به یکی از ارکان بانک مرکزی، رئیس کل یا قائم مقام او نسبت به قطعی ساختن این امر واکنش جدی تری از خود نشان دهند اما گذر زمان هم مهر سکوت مقامات بانک مرکزی پیرامون موافقت و اجرایی کردن این دستور مهم شکسته نشد.

به طور قطع، یکی از کاستی‌های موجود در لایحه قانون بانک مرکزی، ارتقا نیافتن سطح شورای فقهی از کمیته مشورتی فعلی به یک رکن اثرگذار در تصمیمات بانک مرکزی است، چرا که هدف از تشکیل این رکن جدید در بانک مرکزی، حصول اطمینان از انطباق مصوبات بانک مرکزی با موازین شرع مقدس اسلام و جلوگیری از ربوی شدن عملیات بانکداری به شمار میرود.

شورای فقهی بانک مرکزی یک دهه قبل در بانک مرکزی تشکیل شده، اما از همان زمان، این شورا، حالتی مشورتی داشته و جایگاه رسمی و قانونی پیدا نکرد. از این رو، با اراده رئیس کل بانک مرکزی، این شورا، گاهی به تعطیلی کشیده ‌شده و گاهی هم جلسات آن برگزار نشده است.

حسین علی امیری، معاون پارلمانی رئیس جمهوری در اوایل مهرماه سالجاری خبر داده که پیش نویس لایحه قانون بانکداری توسط بانک مرکزی تهیه و در کارگروه ویژه دولت متشکل از نمایندگان وزارتخانه ها در حال بررسی است.

یک احتمال قوی وجود دارد دایر بر اینکه این لوایح هنوز هم در ایستگاه دولت معطل مانده و به انتهای خط در میدان بهارستان نرسیده است. نتیجه چنین اقدامی فرصت سوزی دولت برای عدم ارجاع لوایح دوگانه به مجلس خواهد بود.

هر چند که مجلس شورای اسلامی اذعان داردکه در صورت عدم ارجاع لوایح مذکور، طرح بانکداری مجلس به مرحله رای گذارده خواهد شد.

احتمال ضعیفتر هم وجود دارد، مبنی براینکه شاید این لوایح  سرانجام به دست نمایندگان  مجلس رسیده باشد اما با توجه به سکوت خبری پیرامون این امر، این فرضیه رنگ باخته و در عوض این ذهنیت تقویت شده که دولت باز هم در ارایه این لوایح دوگانه بدقولی کرده است.

“محمدحسین حسین زاده بحرینی” گفته است که تاکنون دستکم 10 بار از زبان مسئولان دولتی اعم از رئیس کل بانک مرکزی، وزیر اقتصاد و معاونان وی و حتی معاول اول رئیس جمهور شنیده که «به مجلس لایحه می دهیم» اما تاکنون چنین اتفاقی نیفتاده است.”

از همین رو 11 مهرماه سالجاری جلسه ای مهم میان  مجلس و دولت تشکیل شد که دست آخرمجلس با تعیین مهلتی 45 روزه تا 26 آبانماه به دولت وقت داده تا  لوایح مورد نظر را  به کمیسیون اقتصادی مجحلس ارجاع دهد.

از آن زمان تا اکنون هیچ خبری دال برعمل به وعده دولت دایر بر تحویل لوایح دوگانه به مجلس درفضای رسانه کشور راه نیافته است.

نتایج بررسی نشان می دهد که شورای فقهی به عنوان یکی از ارکان بانک مرکزی در لایحه دولت و طرح پشنهادی مجلس برای بانکداری بدون ربا لحاظ شده، با این تفاوت که در لایحه بانک مرکزی جایگاه شورای فقهی به عنوان یک شورای مشورتی خواهد بود. اما در طرح مجلس، جایگاه  شورای فقهی به عنوان یکی از ارکان بانک مرکزی لحاظ شده است.

اشکال دوم، اختلاف نظر میان طرح مجلس و لایحه دولت پیرامون قلمروی کاری شورای فقهی است. به عبارت بهتر، در لایحه بانک مرکزی آمده موضوعاتی که رئیس کل  بانک مرکزی تشخیص میدهد در دستور کار بررسی قرار میگیرد.

حال آنکه در طرح مجلس شورای اسلامی باید از جهت انطباق با موازین فقهی به عنوان حوزه کاری شورای فقهی ملاک عمل قرار گیرد.

در توافق اخیر بین مجلس و دولت قرار شد تا در صورت عدول دولت در ارایه لوایح دوگانه ظرف مدت 45 روز یعنی تا انتهای آبانماه، طبق مصوبه کمیسیون اقتصادی، طرح مجلس مبنای تصمیم گیری خواهد بود.

تا اینجای کار، این فرضیه تقویت شده که دولت همچون دفعات قبلی از ارایه لوایح دوگانه به مجلس شانه خالی کرده که گمان میرود که یکی از دلایل مهم آن لحاظ ساختن شورای فقهی در سطح مشورتی است.

به نظر می رسد ولی الله سیف و همراهان او علاقه چندانی به تبدیل شورای فقهی به یک رکن مهم در بانک مرکزی ندارند چرا که از نگاه آنها فعالیت شورای فقهی در مغایرت با فعالیت‌های شورای پول و اعتبار بوده ویا اینکه ممکن است  این کمیته فقهی، استقلال بانک مرکزی را بهم بزند.

تا اینجای کار، مهلت تعیین شده برای  دولت در راستای ارسال لوایح دوگانه به اتمام رسیده، حال باید دید که مجلس جایگاه شورای فقهی را در ارکان بانک مرکزی ارتقاء خواهد داد یا همچون دفعه قبلی به سرنوشت آبستراکسیون دچار می شود؟

محصولات فروشگاه هرمزبان

اشتراک گذاری خبر

WhatsApp
Telegram
X
Facebook
LinkedIn
Skype
Email
Print

هرمزبان

اخبار دیگر رسانه ها صرفاً به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آنها، الزاماً بیانگر دیدگاه های هرمزبان نیست. پایگاه خبری هرمزبان وابسته به هیچ نهاد و سازمانی نیست و با هزینه های شخصی اداره می شود. این پایگاه دارای مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و در چارچوب قانون مطبوعات و قوانین جاری کشور به اطلاع رسانی و فعالیت خبری می پردازد. صاحب امتیاز و مدیرمسئول: مهدی کمالی وبگاه شخصی: MahdiKamali.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیگر اخبار سایت:

محرم، فرصتی برای خودسازی و تجدید پیمان با اصول توحیدی

هرمزبان – امام‌جمعه میناب، ماه محرم را نه تنها زمان عزاداری، بلکه فرصتی برای افزایش بصیرت و بازگشت به آموزه‌های اهل‌بیت (ع) عنوان کرد. وی همچنین پیشنهاد داد که روز پنجم محرم به نام شاعر بزرگ میناب نام‌گذاری شود.

ادامه خبر »

آسیب‌دیدگی ۲۱۶ قایق صیادی در قشم در خلال جنگ تحمیلی رمضان

هرمزبان – فرماندار قشم اعلام کرد که در جریان جنگ تحمیلی رمضان، ۲۱۶ فروند شناور صیادی این شهرستان آسیب دیده‌اند. وی افزود که این شناورها در چند نوبت در اسکله‌های مختلف جزیره مورد حمله قرار گرفته‌اند.

ادامه خبر »

تقویت همبستگی داخلی و عدم اعتماد به دشمن باید در اولویت قرار گیرد

هرمزبان –
امام جمعه کیش بر لزوم وحدت و انسجام داخلی تأکید کرد و گفت: باید به دشمن بی‌اعتماد بود و حضور مردم در تجمعات با صلابت ادامه یابد. وی همچنین بر اعتماد به مسئولان نظامی، سیاسی و دولتمردان و عدم توجه به القائات دشمنان تأکید کرد.

ادامه خبر »

نشست مدیرعامل فولاد کاوه با فرماندهان بسیج صنایع استان هرمزگان

هرمزبان –
مدیرعامل شرکت فولاد کاوه جنوب کیش در دیدار با فرماندهان پایگاه‌های مقاومت بسیج صنایع هرمزگان، بر اهمیت بسیج در افزایش بهره‌وری، تقویت روحیه جهادی و حفظ دستاوردهای تولیدی در صنعت فولاد تأکید کرد.

ادامه خبر »

برگزاری دومین جلسه گروه زن و خانواده؛ تمرکز بر تقویت جایگاه بانوان با رویکرد محتوایی

هرمزبان –

دومین جلسه گروه زن و خانواده با محوریت ارتقای بانوان و تأکید بر مبانی محتوایی برگزار شد. این جلسه به بررسی راهکارهای بهبود وضعیت زنان در جامعه پرداخت و بر اهمیت توجه به محتوای برنامه‌ها تأکید شد.

ادامه خبر »

صیادان هرمزگان از ورود به تنگه هرمز پرهیز کنند

هرمزبان – اتحادیه شرکت‌های تعاونی صیادان هرمزگان در اطلاعیه‌ای از صیادان استان خواست تا به نکات ایمنی و دستورالعمل‌های اعلام‌شده توجه کنند. این اتحادیه همچنین از صیادان خواست تا زمان اطلاع‌رسانی مجدد، از تردد در تنگه هرمز و خروج از محدوده تعیین‌شده خودداری نمایند.

ادامه خبر »

تحقیقات قضایی درباره حمله به تأسیسات آب شرب سیریک در مراجع داخلی و بین‌المللی آغاز گردید

هرمزبان – رئیس کل دادگستری هرمزگان اعلام کرد که حمله به تأسیسات آب شرب شهرستان سیریک به عنوان جنایت جنگی شناخته شده و پیگیری‌های قضایی در مراجع داخلی و بین‌المللی آغاز گردیده است.

ادامه خبر »

بیش از ۱۰۰ هزار هنرمند ایرانی در صندوق اعتباری هنر ثبت‌نام کرده‌اند

هرمزبان – مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیرعامل صندوق اعتباری هنر اعلام کرد که بیش از ۱۰۰ هزار هنرمند در کشور به عضویت این صندوق درآمده‌اند. وی افزود که نیمی از این هنرمندان از مزایای بیمه تکمیلی بهره‌مند هستند.

ادامه خبر »

راهپیمایی حمایت از میدان در شهرستان هشتبند هرمزگان

هرمزبان –

مردم بخش توکهور و هشتبندی هرمزگان با برگزاری راهپیمایی حماسی، حمایت خود را از نظام اسلامی و اقدامات نیروهای مسلح اعلام کردند. این تجمع در شرایط گرمای هوا برگزار شد و نشان‌دهنده عزم و اراده مردم در حفظ سنگر خیابان‌ها بود.

ادامه خبر »

حمله آمریکا به زیرساخت‌های اساسی تأمین آب شرب مردم سیریک

هرمزبان –
حمله‌ای به زیرساخت‌های آب شرب در سیریک به دست نیروهای آمریکایی انجام شد. این اقدام باعث ایجاد مشکلات جدی برای تأمین آب سالم برای ساکنان منطقه شده است. مسئولان محلی نسبت به عواقب این حمله هشدار داده و خواستار رسیدگی فوری به وضعیت موجود هستند.

ادامه خبر »

بندرعباس؛ گرفتار قیمت‌های سرسام‌آور اجاره مسکن

هرمزبان –

افزایش چشمگیر اجاره‌بها و ودیعه مسکن در بندرعباس، مشکلات جدی معیشتی برای بسیاری از خانواده‌ها به وجود آورده است. این وضعیت فشار زیادی به توان اقتصادی مستأجران وارد کرده و همچنین بر آرامش و ثبات اجتماعی تأثیر گذاشته است.

ادامه خبر »